Planlamadan yönetemezsiniz

0
99

Güçlü ve başarılı şirketlerin  altyapısını doğru tahmin, doğru hedef belirleme, etkin ve verimli bir bütçe yönetim yapısı oluşturuyor. İş dünyasında, özellikle operasyonel süreci olan şirketlerde; satış hedefi belirlenmesi, üretim ve satınalma planlaması, yatırım planlaması, maliyet kontrolü, zaman yönetimi, proje yönetimi gibi konularda başarı sağlamak ve şirket hedeflerine ulaşmak, gerçekçi ve profesyonel bir bütçe planlaması ile mümkün   olabiliyor.

Bütçe yönetimi deyince de hemen akla ulusal ve uluslararası standartlara sahip e-finans sistemleri-yazılımları geliyor.

Bu sistemler, şirketlerin geleceğini planlama adına atması gereken en önemli stratejik adımların başında geliyor ve bir çeşit planlama rehberlik yetkinliği sunuyor.

Aynı zamanda dönem, departman ya da proje bazında bütçeler oluşturmasını kolaylaştırıyor; farklı senaryolar oluşturarak geleceğe ilişkin tahmin yapmayı destekliyor ve maliyet takibi, nakit akışı tahmini yapabilme olanağı sunuyor.

Raporlama ise şirketlerin her türlü faaliyetlerinin kayıt altına alındığı ve yönetimsel sonuçların sorgulanabildiği bir sistemi ifade ediyor. Yasal raporlama çerçevesinde şirket faaliyetlerinin de zorunlu olarak tutularak kamu ve resmi kurumlara bildirilmesi gerekiyor.
 
NEDEN İHTİYAÇ DUYUYORUZ?
Küreselleşeme, dünya finans piyasalarındaki dalgalanmalar, siyasi ve coğrafi koşullardan etkilenen kırılgan ekonomiler, dövize ve petrol fiyatlarına bağlı iniş çıkışlar, enflasyon, rekabet koşulları vb. şirketlerin finansal yapılarını yönetmelerini zorlaştırmaya başladı.

Şirketler, son yıllara kadar geleneksel bütçe yöntemiyle çalışıp buna göre hedeflerini, planlarını belirliyordu. Hazırlanan bütçe, yıl boyunca şirketin rotasını çiziyordu. Oysa günümüzde tüm bu koşulları göz önünde bulundurduğumuzda kısa aralıklarla güncellenen, değişken, yeniliğe açık, dinamik, esnek, her birimin katkısı alınarak yapılan bütçe planlama ve yönetim sistemlerine ihtiyaç duyuluyor.
 
Sürekli güncellenen bir bütçe her şeyden önce yanlış kararların alınmasının önüne geçebiliyor ve şirketi büyük para kayıplarından ve yanlış yatırımlardan alıkoyuyor. Her şirket için gelir/gider, nakit akımı ve yatırım süreçlerini dengeli biçimde kurgulayabilmek ve değişen ekonomik koşullara karşı daha dayanıklı bir finansal yapıya sahip olabilmek şirketin sürekli büyüme potansiyeli ve rekabet edebilme gücü bakımlarından önem taşıyor.
 
Kolay güncellenen bütçe sistemi, şirketleri olası büyük değişikliklere karşı değişik alternatifler üretebilme yeteneğini artıracaktır. Revize bütçe çalışmaları bir taraftan değişen koşulların bütçeye adaptasyonunu sağlarken diğer yandan da olası gözden kaçan kritik konuların bu süreçte tekrar ele alınmasına ve planlamaların revize edilmesine olanak tanınmış oluyor.

Şirketler yaptıkları bütçe planlarının alternatifli senaryolarını üreterek olası her türlü değişikliği ve bunun sonuçlarını görebiliyor ve buna göre stratejilerinde ve operasyonel planlamalarında durum değerlendirmesi yapabiliyorlar.

Bütçe yönetim sistemleri şirketlerin stratejik, operasyonel, finansal planlama ve yönetim yapabilmelerini, aynı zamanda tüm bu unsurların bütünsel yapıda çalışmalarını sağlıyor.
 
UZMAN GÖRÜŞÜ
Cem Cengiz Yılmaz / İş Analitiği Ve Bütçe Çözümleri Satış Direktör: İsabetli kararlar için etkin bütçe yönetimi gerekiyor

Şirketlere verimlilik çözümleri sunan Logo Yazılım, onların kalbi sayılan finans yönetimini en etkin ve güçlü bir şekilde yapabilmelerini sağlıyor. Yılmaz bu konudaki sorularımızı yanıtladı:

Etkin ve verimli bir mali yönetimde bütçeleme-raporlama sistemlerinin rolü nedir?
Küresel rekabet ortamında yeni gelişmeleri takip etmek ve uygulamak isteyen şirketler bütçe yönetimini bugünün ve yarının değişen dinamikleri çerçevesinde planlamayı tercih ediyor. Tutarlı öngörülere ulaşmak ve isabetli kararlar vermenin yanı sıra ürün ve hizmet kalitesini artırmak, maliyetleri düşürmek için modern bütçeleme tekniklerine ihtiyaç duyuluyor.
 
Bütçeleme-raporlama sistemlerinde yeni ulusal ve uluslararası standartlar hangileri?
Logo Mind Budget; raporlama ve veri analizinde dünya standartlarında çözüm sunan Qlik altyapısı üzerine kurulmuş olan Logo Mind Insight entegrasyonu sayesinde bütçe raporlama ve analizde çok büyük esneklik ve hız kazandırıyor. Bu kapsamda Logo Mind Insight; mobil bütçe takibi, görsel dashboardlar, gerçekleşen bütçe üzerinden sayısal ve oransal takipler, geçmiş yıllar ile karşılaştırma analiz ve raporlamaları ve performans göstergeleri gibi özelliklerle öne çıkıyor.
 
Logo Yazılım’ın şirketlere sunduğu bütçe yönetim çözümleri neler, şirketlere hangi faydaları sağlıyor?

Türkiye’nin farklı ölçekteki işletmelerinde en yaygın kullanılan iş uygulamalarında imzası olan Logo Yazılım, şirketlerin ihtiyaç duyduğu bütçe yönetimini, Logo Mind Budget ürünüyle kullanıcılara sunuyor. Logo Mind Budget, gelişmiş yazılım mimarisiyle bütçe hazırlayan kullanıcılara esnek ve güvenli bir çalışma platformu sağlıyor. Güçlü kontrol mekanizmaları ve hataya yer bırakmayan veri giriş özellikleriyle bütçe hazırlamada disiplin ve tutarlık sağlayan Logo Mind Budget, özellikle bütçe hazırlık dönemlerinde kullanıcıların zamandan tasarruf etmesine yardımcı oluyor. Logo Mind Budget, Bütçe Mimarisi, Veri Girişi, Entegrasyon Raporlama, Finansal Analizler ve Konsolidasyon temel başlıkları altında kurumlara kolaylık sunuyor.

Logo Mind Budget’ın tercih edilmesinde etkili olan özellikleri şunlar:
•             Logo ERP çözümleri ile entegrasyon
•             Her şirket yapısına uygun bütçe oluşturma
•             Excel sayfa mantığı ile bütçe tasarımı
•             Anlık hedef ve gerçekleşen bütçeleri karşılaştırabilme
•             İş analitiği çözümü Logo Mind Insight entegrasyonu ile veri analizi
•             Departman, organizasyon ve şirket bazlı bütçeleme
•             Bağımsız dönem bütçesi ve revizyon bütçeleri oluşturma
•             Bütçe kalemlerini bağımsız veya hesap alanından alabilme
•             Microsoft Excel ile uyumlu hızlı veri aktarımı
•             Hızlı uyarlama
•             Kolay kullanım
•             Detaylı yetkilendirme
•             İşletme altındaki farklı şirketler ya da bütçe kalemleri arasında bağlantı kurma
•             Dövizli olarak bütçe oluşturma
•             Bütçe üzerinde farklı alanlara not girebilme
•             Tutar ve miktar bütçesi tutabilme özelliği.