Piyasaların faiz beklentisi

0
47

Reuters’ın 20 kurumun katılımı ile yaptığı ankette hiç bir katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyor. Enflasyonun Kasım ayında beklentilerin üzerinde azalış göstermesinin ardından piyasalarda TCMB’nin bu haftaki PPK toplantısı dahil “erken faiz indirimi” beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek geçen hafta TL’de ciddi değer kaybı yaratmıştı.
TÜFE Kasım’da otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri, TL’deki değerlenme ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.44 azaldı. TÜFE Eylül’de yüzde 24.52 ile 15 yılın zirvesine yükselmişti.
Ancak TCMB’nin Çarşamba günü “enflasyon odaklı para politikası” söylemlerinin olumlu algılanması ve Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin (FİKKO) para ve maliye politikalarındaki sıkı duruşa devam edileceği açıklamaları ile bu beklenti fiyatlaması büyük ölçüde ortadan kalktı.
SEB gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Per Hammarlund, TCMB’nin Aralık ayında para politikasını gevşetmesinin çok ciddi bir hata olacağını söyleyerek, yatırımcı güveninin risk altında olduğunu ve vaktinden önce bir gevşemenin TCMB’nin kredibilitesini daha fazla zayıflatacağını belirtti.
Hammarlund, “TCMB faiz indirimi yapmak ve para politikasını gevşetmek için fırsat kolluyor… Eğer küresel risk iştahı güçlü kalmaya devam eder ve dolar/TL 5.10-5.00 seviyesine ya da daha aşağıya güçlenirse TCMB birinci çeyrekte faiz indirmeden politikasını gevşetmeye başlayacaktır. Eğer piyasalar gevşemeyi kabul ederse TCMB 6 Mart ya da 25 Nisan toplantısında muhtemelen 100 baz puan ile faiz indirimlerine başlayacaktır. TCMB’nin faizleri daha agresif indirmesi için enflasyonun yüzde 17-18 seviyelerine inmesi gerek ki bu da olası değil.”
TCMB 13 Eylül’deki PPK toplantısında döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan enflasyon riskine vurgu yaparak politika faizinde beklentilerin üzerinde bir artışa gitmişti. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltmişti.
TL dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 50’ye yakın değer kaybettikten toparlanma sürecine girdi, bu toparlanmada TCMB’nin gerçekleştirdiği faiz artışlarının yanı sıra ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik beklentiler de etkili oldu.
Ağustos ayının ikinci haftasında 7.24 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL, Kasım ayının son haftasında 5.13’lere kadar gerilemişti.
TCMB PPK toplantısının sonuçları 13 Aralık’ta saat 14.00’da açıklanacak.