​Piyasalarda kritik hafta

0
20

Bu hafta piyasaların gözü içeride 7 Haziran seçimlerinde dışarı ise yoğun veri akışında olacak.

Piyasalarda bu hafta gözler içeride 7 Haziran seçimlerde, dışarıda ise ABD’den gelecek veriler, Avrupa PMI’ları ile Yunanistan gelişmelerinde olacak.

Haftanın ilk işlem gününde içeride imalat verisi, dışarıda Euro Bölgesi ve ülkelerinde imalat PMI rakamları izlenecek. Cuma günü ABD büyüme verisine gelen aşağı yönlü revizyon sonrası bugün ABD’den ISM imalat endeksi bekleniyor.

Wall Street endeksleri, beklendiği kadar aşağı yönlü revize edilmeyen ABD’nin birinci çeyrek büyüme oranı sonrasında Cuma gününü düşüşle kapatmıştı. Dolar endeksi haftanın ilk işlem gününde sakin seyrediyor. Yunanistan konusunda hala anlaşmaya varılamamış olması Euro üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde Euro/Dolar paritesi yüzde 0,28 oranında düşüşle 1,0956 seviyesinde seyrediyor. 

Geçtiğimiz hafta seçim ile ilgili beklentiler, Yunanistan ile ilgili haber akışı ve ABD verileriyle yön bulan Borsa İstanbul, haftayı yüzde 3,4 kayıpla kapattı.  Türk Lirası, Rus Rublesi ve Brezilya Real’inden sonra gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

Seçime bir hafta kalmasının yarattığı negatif baskı piyasada hissedilmeye devam ederken BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününde 82586-84697 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 0,70 değer kaybederek 82981 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0,87, sanayi endeksi ise 0,20 değer kaybetti. Kur cephesindeki hareketlilik ve gösterge tahvil faizin yüzde 10 seviyesine yakın seyretmesi endeksteki negatif baskıyı artırdı.

DOLAR/TL 2,67’Yİ AŞTI

Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,45 primle 2,6750 seviyesinde seyrediyor.

BORSA HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI