Piyasalarda gözler ABD tarım dışı istihdam verisinde

0
25

Küresel piyasalarda dün paskalya tatili öncesinde işlem hacimleri düşük seyrederken, gözler bugün ABD’de açıklanacak mart ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinde olacak.

ABD’de dün açıklanan verilere göre; haftalık işsizlik maaşına başvuranların sayısı geçen hafta 268 binle beklentilerin altında gelirken, söz konusu rakam son 3 ayın en düşük seviyesine işaret etti. Ülkede şubat ayına ilişkin dış ticaret açığı da ithalattaki yüzde 4,4’lük azalışın öncülüğünde 35,4 milyar dolara gerileyerek, Ekim 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Söz konusu rakamın 41,2 milyar dolar düzeyinde olması bekleniyordu. 

ABD’de ayrıca, fabrika siparişleri de şubat ayında yüzde 0,5’lik gerileme beklentisinin aksine yüzde 0,2 yükseldi ve son 6 aydır devam eden düşüş eğilimini sonlandırdı. Pozitif gelen verilerin ardından dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 1,86’dan yüzde 1,91 seviyesine kadar yükseldi. New York borsasında endeksler ise bugünkü paskalya tatili öncesinde düşük işlem hacmine karşın günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,37, S&P 500 endeksi yüzde 0,35 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,14 değer kazandı. 

Analistler, bugün ABD’de paskalya tatili nedeniyle tahvil piyasasının yarım gün açık, borsanın ise kapalı olacağını anımsatarak, mart ayına ilişkin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin takip edileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi 1,07 – 1,09 arasında dengelenirken, pay piyasalarında ise genel olarak alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 artış kaydederken, bir önceki günkü yükselişinin ardından Almanya’da DAX endeksinde kar satışları gözlendi.

Avrpa’da bugün ve pazartesi günü piyasalarda işlem yapılamayacak.

Küresel piyasalarda dün takip edilen bir başka önemli gelişme ise İran ile yürütülen nükleer müzakereler oldu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in akşam saatlerinde İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde konulara çözüm bulunduğunu ve taslak hazırlamaya başladıklarını açıklamasının ardından ise Brent petrolün varil fiyatında düşüş gözlendi. Dün günü bir önceki güne göre yüzde 1,5’lik düşüşle tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda ise 55 dolar sınırında tutunmaya çalışıyor.

Yurtiçinde ise döviz kurlarındaki düşüş eğilimiyle Borsa İstanbul’da yükselişler gözlendi. Dolar/TL 2,60 seviyelerinden 2,58’e kadar gerilerken, BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,58 artışla 81.676,43 puandan tamamladı. 

Analistler, teknik olarak 80.000 – 82.500 arasında dalgalanan endeksin 81.500 puanın üzerinde tutunmasının olumlu olduğunu kaydederek, olası yükselişlerde 82.500 ile 83.100 seviyelerinin direnç, satış gelmesi halinde ise 81.000 ve 80.000 seviyelerinin destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor. Paskalya tatili nedeniyle yurtiçinde zayıf işlem hacmi ile dalgalı bir seyir izlenebileceğini öngören analistler, ABD tarafından gelecek verilerin yanı sıra yurtiçinde enflasyon verilerinin takip edileceğini aktarıyor.