Piyasalar yoğun veri akışına odaklandı

0
20

ABD Merkez Bankası (Fed) Richmond Şubesi Başkanı Jeffrey Lacker’ın, Fed’in gizli bilgilerini 2012 yılında Medley Global Advisor adlı varlık yönetim şirketine sızdırdığı için istifa etmesi dün piyasaların en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Richmond Fed’den yapılan açıklamada 2012 yılında gerçekleşen bilgi sızıntısına yönelik kamu soruşturmasının sonuçlarına uygun bir şekilde harekete geçildiği ve yeni başkanın belirlenmesi için araştırmaların sürdüğü kaydedildi.

ABD’de dün açıklanan makroekonomik veriler arasında öne çıkan fabrika siparişleri verisi, beklentiler doğrultusunda geldi. Bu gelişmelerle dolar endeksi 100-101 bandındaki yatay seyrini sürdürürken, Dow Jones endeksi yüzde 0,19, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 değer kazandı. 
Avrupa tarafında, dün açıklanan Avro Bölgesi perakende satışlar verisindeki artışın ardından Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,21, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,30 yükseliş kaydetti. 

Analistler, yükseliş eğilimindeki petrol fiyatlarının desteği ile petrol ve enerji devi şirket hisselerindeki artışın borsaları desteklediğini belirtiyor. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,02 artışla 54,2 dolara çıkmasının ardından bugün Asya piyasalarında yükselişini devam ettirerek 54,5 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Asya piyasalarında, geçen hafta kapanışından bu yana resmi tatil nedeniyle işlem yapılmayan Çin’de Şanghay bileşik endeksi, bugün işleme açıldı ve yüzde 1,2 değer kazandı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi de kapanışa yakın yüzde 0,3 yükseldi.

Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yükseliş eğilimine karşın BIST 100 endeksinin 88.000 seviyesinin üzerinde tutunduğu görüldü. Endeks, dün önceki kapanışa göre yüzde 0,06’lık sınırlı düşüşle günü 88.613 puandan tamamladı. 

Analistler, bugün Avrupa ve ABD’de yoğun haber ve veri akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yarın başlayacak görüşmesi ve cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasalardaki dalgalı seyrin devam edebileceğini dile getirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.55 Almanya, mart ayı hizmet sektörü PMI
11.00 Avro Bölgesi mart ayı hizmet sektörü PMI
15.15 ABD, ADP mart ayı özel sektör istihdamı
17.00 ABD, mart ayı ISM imalat dışı endeksi 
21.00 ABD, Fed toplantı tutanakları