Piyasalar S&P’a ve ABD’den gelecek verilere odaklandı

0
32

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisini beklerken, yurt içinde sanayi üretimi verisi ve piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesi piyasaların odak noktasında bulunuyor.
 
ABD’de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde, haftalık işsizlik başvurularının beklentilerden iyi gelmesinin desteği ile dün pay piyasalarında yükseliş görülürken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,21’den yüzde 2,1580’e kadar geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,46, S&P 500 endeksi yüzde 0,38 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,53 değer kazandı. Analistler, tahvil piyasasında artan oynaklığın yatırımcılarda tedirginliğe neden olduğunu belirterek, bugün tarım dışı istihdam verisi sonrası piyasalarda kısa vadeli yönün netleşebileceğini, ancak orta vadede ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı netleşene kadar belirsizliğin devam edeceğini tahmin ediyor.
 
Avrupa tarafında avro/dolar paritesinin 1,14 sınırına kadar yükseldikten sonra düşüşe geçerek 1,12’ye gerilediği görülürken, pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,51 yükselirken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,29, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,67 değer kaybetti.
 
Yurt içinde, dün tarihinin en yüksek seviyesine çıkan döviz sepetinin, küresel piyasalarda gerileyen piyasa faizlerinin etkisiyle düşüşe geçmesi, BIST 100 endeksinin düşüşünü sonlandırarak toparlamasını sağladı. Bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen S&Pnin Türkiye değerlendirmesinin de odak noktasında olacağını kaydediyor. Bankalararası piyasada güne sakin başlayan döviz kurları ve pozitif seyreden Asya piyasalarının etkisiyle BIST 100 endeksinin güne pozitif başlayabileceği tahmin ediliyor.
 
S&P’DEN DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR
Ekonomistler, S&P’nin Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişikliğe gitmeyeceğini tahmin ediyor. 2014 yılı şubat ayında Türkiye’nin “durağan” olan not görünümünü “negatif”e çeviren S&P’nin notu, yatırım yapılabilir seviyenin bir altı olan “BB+” seviyesinde bulunuyor.
 
AA Finans’ın, TÜİK tarafından bugün açıklanacak sanayi üretim endeksine ilişkin beklenti anketine göre, ekonomistlerin mart ayı arındırılmamış sanayi üretim endeksi beklentilerinin ortalaması yüzde 1,72 artması yönünde oldu.
 
Ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 0,99, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde 0,75 artış oldu.
 
Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 artış göstermişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 1,7 yükselmişti.