‘Piyasalar seçimi 10 Mayıs haftası algılar’

0
17

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasaların seçimi net bir şekilde 10 Mayıs haftasında algılamaya başlayacağını belirterek, “Piyasalar 10 Mayıs haftasında gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir. O günden itibaren tekrar sistemin rahatladığını, açıldığını, endişelerin gittiğini, insanların kollarını sıvayarak işine gücüne devam ettiğini göreceksiniz” dedi.
 
Zeybekci, Esnaf Sarayında Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyelerine yaptığı konuşmada, 2004 yılında belediye başkanlığı seçimi için esnaflarla bir araya geldiklerinde verdikleri sözleri tuttuklarını belirtti.
 
Türkiye’nin bugün çok farklı noktalara geldiğini vurgulayan Zeybekci, Türk ekonomisini maniple etmek, Türk ekonomisini krizden krize koşturmak isteyenlerin kasıtlarının ne olduğunu çok iyi anladıklarını kaydetti.
 
ABD Merkez Bankasının aldığı kararlardan dolayı doların değerinin artacağını ve dünyayı etkileyeceğini 2014 yılı ocak ayında dile getirdiklerini ifade eden Zeybekci, “2014 yılı şubat ayında AB Merkez Bankası Başkanı bağıra bağıra, ‘Avronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz’ dedi. Bu ülkede vicdanı olan, aklı olan, iyi niyetli olan herkes bunu bu şekilde yorumladı ama birileri kullanacak ya, maniple edecek ya, ‘vay dolar yükseliyor’. Dolar bütün dünyanın paraları karşısında yükseliyor. Bu dalgalanma, bu çalkalanma bizden kaynaklanan bir şey değil. Onun için endişe etmeyin” diye konuştu.
 
Zeybekci, piyasaların seçimi sevmediğini ifade ederek, “AK Parti döneminde piyasalar seçimi sevmiyor. Neden? Çünkü piyasalar halinden razı. Piyasa istikrarı tercih ediyor, herkes istikrar devam etsin istiyor, memnun herkes. Yani 2002’deki gibi piyasalar seçim olacak diye yükselmiyor. 2002’de öyle olmuştu” dedi.
 
Piyasaların seçimi net bir şekilde 10 Mayıs haftasında algılamaya başlayacağını dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:
 
“Piyasalar algılar, görür ne olacağını. Şu anda anketlerde ‘hükümet değişecek mi’ diye soruluyor. Yüzde 80 ‘hayır’ diyor. Yani partisi önemli değil. Kime oy vereceksin diye sorulmuyor, ‘hükümet değişikliği öngörüyor musunuz?’ diye soruluyor. Onun için piyasa 10 Mayıs haftasında bu gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir ve işine bakar. Yani 10 Mayıs haftasında artık 8 Haziran, 9 Haziran gibi davranmaya başlar. İnşallah o günden itibaren tekrar sistemin rahatladığını, açıldığını, endişelerin gittiğini, insanların kollarını sıvayarak işine gücüne devam ettiğini göreceksiniz.”
 
Tüm dünyada doların değer kazandığını aktaran Zeybekci, buna yönelik tedbirleri aldıklarını, ayaklarını yere sağlam bastıklarını söyledi. Doların değer kazanmasının enflasyonu yükselttiği eleştirilerine de değinen Zeybekci, AK Parti hükümetleri öncesindeki dönemde “enflasyon yüzde 30 mu,  40 mı, 70 mi olacak” diye tartışılırken, bugün “5 mi, 5,5 mi olacak” diye tartışılır hale geldiğini söyledi.
 
Turgut Özal’ın Türkiye’de ihracata dayalı büyümeyi başlattığında ülkenin dış ticaret hacminin 5 milyar dolar bile olmadığına dikkati çeken Zeybekci, ülkenin dış ticaret hacminin 500 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
 
Zeybekci, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve diğer ilgililer, esnafın sorunlarını dinledi.