Piyasalar Fed sonrası yatay seyir izliyor

0
49

Küresel piyasalar dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından yatay bir seyir izlerken, bugün yoğun makroekonomik veri takviminin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
 
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nisan toplantısına ilişkin tutanakların, faiz artışına haziranda başlanmayacağına işaret etmesinin ardından pay piyasalarında yatay kapanışlar görülürken, dolar endeksi 95,40, 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 2,24 seviyelerinde dengelendi.
 
Fed’in 28-29 Nisan tarihlerinde düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanaklarına göre üyelerin faiz artış zamanlaması konusunda görüş ayrılıkları yaşadığı ancak haziran ayında faiz artırımına başlanamayacağı görüşünün ağırlık kazandığı dikkati çekti. Tutanaklarda, Komite’nin sıkılaştırma kararının, gelecek verilere ve bunların ekonomik görünüm üzerindeki etkilerine bağlı kalacağı konusunda mutabakat  vurgulanırken, “Birkaç üye haziran toplantısına kadar birikecek verilerin, Komite’nin sıkılaştırma için gerekli şartların sağlandığına karar vermesini sağlayacağını öngörüyor. Birçok FOMC üyesi ise haziran ayına kadar gelecek verilerin, politika faizini artırmaya yönelik şartların karşılandığına dair yeterli bilgi sağlamayacağını düşünüyor” ifadeleri kullanıldı.
 
Analistler, bugün başta imalat sanayi olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini, teknik olarak dün yatay bir seyir izleyen pay piyasalarında pozitif görünümün korunduğunu tahmin ediyor.
 
Avrupa tarafında, Euro/dolar paritesi dün 1,11’in altına geriledikten sonra gelen tepki alımları ile 1,1120 seviyelerinde dengelenirken, pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 yükseldi.
 
Yurtiçinde, dün pay piyasalarında özellikle bankacılık sektöründe yoğunlaşan kar satışları ile negatif bir seyir izlendi, döviz kurları ise düşüş eğilimini sürdürdü. Dün dolar/TL 2,58 seviyelerine gerilerken, BIST 100 endeksi yüzde 0,97 düşüşle 87.791 puana geriledi. Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinin 86.700 puanın üzerinde kaldığı sürece yükseliş isteğinin devam edebileceğini ifade ederek, dolar/TL’de ise ABD’de açıklanacak verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
 
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
 
10.00 Türkiye, mayıs ayı tüketici güven endeksi
 
10.30 Almanya, mayıs ayı imalat sanayi PMI
 
11.00 Euro Bölgesi mayıs ayı imalat sanayi PMI
 
15.30 ABD, Şikago Fed nisan ayı ulusal aktivite endeksi
 
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
 
17.00 ABD, Philadelphia Fed mayıs ayı iş dünyası endeksi
 
17.00 Euro Bölgesi mayıs ayı tüketici güveni
 
17.00 ABD, nisan ayı ikinci el konut satışları