Piyasalar enflasyon verisine nasıl tepki verdi?

0
36

 Ağustos 2017’de tekrar çift haneye çıkan enflasyon yılı %11,92 seviyesinde kapattı. 2018’in ilk 3 ayında baz etkisi ile %10,23 seviyesine gerileyen enflasyon Nisan ayı itibariyle tekrar yükselişe geçti ve Haziran- Temmuz aylarında da %15,0 üzerine çıkarak son yılların zirvesini gördü.
Ağustos’ta %17,90’a çıkan enflasyon Eylül’de ise %24,52’ye çıktı ve bu seviye 2003 sonrası zirve olurken aylık bazda da %6,30 ile 2001 sonrası zirve görüldü. En önemli kalemlerden olan gıda enflasyonu Eylül’de aylık %6,40 ve yıllık ise %27,70 artış gösterdi.
ÜFE tarafında da son yılların rekoru görüldü, aylık %10,88 ve yıllık %46,15 arttı. ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın çok yüksek olması buna karşın ÜFE’deki artışın devam etmesi enflasyonda da en kötünün henüz geride kalmadığına işaret ediyor.
Haziran’da patates ve soğan fiyatlarında sert artış yaşanırken Ağustos’ta salça fiyatı rekor kırdı ve Eylül’ün zam şampiyonu ise domates oldu. Domates fiyatları %35 arttı. Ayrıca sosyal medyada da çok defa konuşulan kağıt fiyatlarındaki zam da dikkat çekiyor, kağıt fiyatları %25 artış gösterirken ana grupta ise ev eşyası 1. oldu.
Döviz kurlarının Nisan ayı itibariyle rekor yükselişe geçmesi, bununla beraber petrol fiyatlarında da son yılların zirvesinin görülmesi, yurt içinde maliyetleri artırdı, ayrıca ithal ürünlerin de çok fazla olmasıyla neredeyse tüm mal ve ürünlerde yüksek oranda zamlar yaşandı.
Gıda başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji fiyatlarındaki zamların devam etmesi enflasyon tarafındaki yükselişin yılın son çeyreğinde de devam edeceği algısını artırdı.
Piyasalarda enflasyonun %22 seviyesinde gelmesi bekleniyordu ve beklenti üzerindeki rakam sonrasında TL tarafında düşüş oldu ve USD/TRY kuru 6,0970 seviyesine yükselerek tepki verdi. İlk tepkinin ardından kur tekrar 6,02 seviyesine geriledi ve kazanç %1 altına indi.
Yakın vadedeki iyimser beklentilerin ağır basması ile TL tarafındaki pozitif fiyatlamanın devam ettiği görülüyor. Günün devamında kurda tekrar 6,0 seviyesi altına gerileme görülebilir.