Piyasalar Brüksel saldırısıyla karıştı

0
22

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün havaalanı ve metroda meydana gelen patlamadın ardından doların ateşi yükseldi. Sabah 2.86 civarlarında seyreden dolar/TL 2.88 seviyesini test etti. Euro/TL 3.22 seviyesinden işlem görürken, euro/dolar paritesi 1.12’nin altında.

Analistler, küresel piyasalarda risk algısının artmasıyla gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL’nin 2,90’ın altında kaldığı sürece 2,84 ve 2,85’in gündemde kalacağını ifade ediyor.

​Brüksel’de 3 patlama

Avrupa borsalarında yüzde 1.4’lere varan düşüş görülürken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ilk yarıda yüzde 1.93 değer kaybederek 82 binin altına geriledi.

Brüksel’de bugün biri havalimanının gidiş terminalinde bir diğeri metro istasyonunda olmak üzere patlamalar yaşandı. Belçika televizyonu RTBF, Brüksel’de yaşanan patlamalarda 23 ölü, 30 yaralı olduğunu duyurdu.

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, piyasaların patlamaya sert tepki verdiğini kaydederek, “Patlamaların etkisiyle risk iştahı oldukça azalırken güvenli liman olarak adlandırılan Yen ve tahvillere yöneliş hızlandı” diye konuştu.
   
Kutay Gözgör Brüksel’de yaşanan patlama sonrası Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi: “Küresel piyasalar sabah saatlerinde Brüksel’de yaşanan patlamalar sonrası yeni fiyatlamalara yöneldi. Patlamaların etkisiyle risk iştahı oldukça azalırken güvenli liman olarak adlandırılan Yen ve tahvillere yöneliş hızlandı.
   
Avrupa tahvil faiz oranlarında ortalama % 12 gerileme yaşanıyor. Küresel olarak neredeyse tüm endekslerin satış baskısı altında olduğunu görüyoruz. Avrupa Borsaları ortalama % 1 değer kaybederken, risk iştahının azalması sonrası Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerin de ve endekslerinde değer kaybettiğini görüyoruz. BİST 100 de gün içi kayıplar % 2 seviyesine 
kadar ulaştı. Piyasaların patlamalara olan ilk tepkisi sert oldu.”