Piyasalar ABD’nin tarım dışı istihdam verisine odaklandı

0
28

Küresel piyasalar dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ile dalgalı bir seyir izlerken, bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faizleri artırması beklenen gelecek haftaki toplantısı öncesinde, bugün açıklanacak istihdam raporu piyasaların odak noktasına yerleşti. Analistler, bugün saat 16.30’da açıklanacak raporda tarım dışı istihdam ve ücretlerin takip edileceğini belirterek, tarım dışı istihdama yönelik beklentinin 200 bin seviyelerinde olduğunu, ücretlerin ise yüzde 0,3 artmasının beklendiğini kaydetti.

Dün ABD 10 yıllık tahvil faizleri hafta başından bu yana devam eden yükselişini sürdürerek yüzde 2,60’ın üzerine çıkarken, New York borsasında yatay bir seyir izlendi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, Kongre liderlerine, 16 Mart’ta süresi sona erecek olan ülkenin borç tavanını yükseltmeleri çağrısında bulunmasının ardından konuyla ilgili gelişmelerin de takip edileceğine değinen analistler, dün ECB’nin kararının ardından değerlenen avronun etkisiyle dolar endeksinin 102’nin altına gerilediğine dikkati çekti. 

ECB, dün faiz oranlarını ve varlık alım programını sabit tutma kararı alırken, ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarının ardından avronun değer kazandığı görüldü. Draghi, düzenlenen basın toplantısında, avronun, tek pazarın üzerinde zenginleşeceğini ve avrodan vazgeçilemeyeceğini belirterek, “Güven göstergeleri, döngüsel toparlanmanın hız kazanmış olabileceğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. 

Draghi’nin söylemleri piyasalar için çok yeni bir detay vermese de yatırımcılar ekonomideki toparlanmanın hızlandığı ve enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam ettiğinin ECB tarafından daha yüksek sesle dile getirilmesi nedeniyle avroya talebin arttığını ifade etti. Avro/dolar paritesi, dün yüzde 0,41 artarak 1,06’nın üzerini test etmesinin ardından, bugün bu seviyenin hemen altında dengelendi. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,09 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,42 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 geriledi.

Bugün Asya’da, Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Zhou Xiaochuan yaptığı açıklamada şirketlerin borç seviyesinin aşırı yüksek olduğuna dikkati çekerek, Çin’in borçları azaltma çabasının zaman alacağını ve orta vadeli bir sürece yayılacağını dile getirdi. Açıklamaların ardından Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yatay bir seyir izlerken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yenin değer kaybetmesinden bulduğu destekle yüzde 1,5 yükseldi.

Yurt içinde Borsa İstanbul’da kar satışlarının etkisini artırması ve döviz kurları ile faizlerdeki yükseliş eğiliminin negatif etkisiyle düşüşünü 3’üncü işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,54 azalışla 89.003 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasalarda gelecek haftaki Fed toplantısı öncesinde volatilitenin arttığını belirterek, buna bağlı olarak risk iştahında azalma gözlendiğini ifade etti. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Almanya, ocak ayı dış ticaret dengesi 
12.30 İngiltere, ocak ayı sanayi üretimi 
16.30 ABD, ocak ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik