Piyasa Merkez’den daha sıkı adım bekliyordu

0
42

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit bırakması, piyasalarda tansiyonu artırdı. Dolar 2.70 TL’yi aşarken, borsada satışlar arttı, faiz çift haneye çıktı. Her ne kadar Merkez Bankası 14Nisan’da yaptığı açıklamaya doğrultusuna kararlarını açıklasa da piyasanın beklentisi kurdaki artış nedeniyle daha sıkı adımlar yönündeydi.
 
>> Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Merkez Bankası, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirime gitti. Dolar için yüzde 4.5’ten yüzde 4’e, euro için yüzde 2.5’ten yüzde 2’ye indirildi. Ancak, uzmanlar bu adımın piyasaya bir etkisi olmadığını belirtiyor.
Öte yandan, TL zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmı faizde de 50 baz puanlık bir artışa gidiliyor. Merkez Bankası, en son 5 ay önce böyle bir karar almıştı. Ancak analistler yine bu kararında piyasada etkili olmasını beklemiyor. Merkez Bankası’nın kararlarını ekonomistler şöyle değerlendirdi:
 
Önümüzdeki döneme ilişkin sinyal yok
Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin: “Merkez Bankası faiz toplantısının ardından yaptığı açıklamanın içeriğinde önümüzdeki döneme ilişkin bir sinyal gelmemesi piyasada tepkiye neden oldu. Piyasanın beklentisi sıkılaştırma adımlarına yönelik bir tedbirlerin gerektiğinde gündemde olacağına ilişkin bir sinyalin açıklamada yer almasına yönelikti.  Ancak, bunun yerine öncelikle makro ihtiyati tedbirlerle devam edileceğinin anlaşılması moralleri bozdu. Hatırlanacağı üzere PPK 14 Nisan’da toplantının içeriğine yönelik açıklama yapmıştı ve açıklamada makro ihtiyati tedbirlerin öne çıkarılması TL’nin üzerindeki baskının devam etmesine sebep olmuştu. “
 
>> Dolar 2.72’ye dayandı

Dolardaki yükseliş sürecek
Global Menkul Stratejisti Gökhan Uskuay : “Merkez Bankası’nın açıklamalarında bir sürpriz yok. Piyasaların tepkisi buna. Belki bir şey yapılır beklentisi vardı. Bankaların ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mart başında yüzde 7.62 iken şu anda yüzde 8.20 seviyesinde. Son bir haftada yükseldi bu oran. Öte yandan, bankaların zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puanlık bir artışa gideceğini belirtti. Bankalar günlük maliyet öderken, Merkez Zorunlu Karşılık ödemesini üç ay sonra yapacak. Dolayısıyla bu piyasaları etkileyecek bir adım değil. Bunlar kur üzerinde etkiye sahip değil. Dolarda yurtdışına bağlı olarak yükselişin sürmesini bekliyoruz.”