Petrol İran uzlaşmasıyla sert düştü

0
30

Petrol fiyatları, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasının ardından sert düştü. Brent petrolün varil fiyatı, vadeli işlemlerde yüzde 3,8 değer kaybederek 55 doların altına indi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün spot piyasada güne 56,66 dolardan başlamasının ardından, 57,25 dolara kadar yükseldi. Daha sonra İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde konulara çözüm bulunduğu ve taslak hazırlanmaya başlandığının bildirilmesiyle düşüşe geçen Brent petrolün varil fiyatı, yaklaşık 2 haftanın en dip seviyesi olan 53,97 doları gördü.

Brent petrolün varil fiyatı, paskalya tatili öncesinde yapılan son vadeli işlemlerde ise yüzde 3,8 kayıpla 54,95 dolardan alıcı buldu. 

Analistler, paskalya tatili nedeniyle yurtdışı piyasaların kapalı olduğunu anımsatarak, İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşmaya varılmasının, ülkenin daha fazla petrol ihraç etmesinin önünü açtığını, bu durumun da petrol fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirdiğini ifade ediyor.

Brent petrolün varil fiyatı için aşağı yönlü seyrin devamında 52 doların destek konumunda bulunduğuna işaret eden analistler, olası yükselişlerde sırasıyla 57,9 ve 58,7 dolar seviyelerinin ise direnç olarak izleneceğini öngörüyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise vadeli işlemlerde yüzde 1,9’luk gerilemeyle 49,14 dolar seviyelerinden işlem gördü.