Petrol devlerinin Asya savaşı

    0
    27

    Düşük petrol fiyatları ve piyasadaki arz fazlası nedeniyle pazar payını arttırmak isteyen bazı  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkeler, Asya bölgesine yönelik resmipetrol satış fiyatlarını düşürdü.

    Geçen hafta, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın Asya pazarına sattığı petrolde varil başına 2,30 dolar indirime gitmesinin ardından, dün OPEC üyesi Kuveyt, İran ve Irak da fiyatlarını aşağıya çekti. 

    Örgütün en büyük ikinci üreticisi Irak, resmi satış fiyatını varil başına 4,10 dolar düşürürken, İran varil başına 2,10 dolarlık, Kuveyt ise 4,10 dolarlık indirim yaptı. 

    Asya bölgesinin en büyük dört ekonomisi Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore’ye 2014’te Suudi Arabistan en çok petrol ihraç eden ülke iken, Kuveyt, İran ve Irak pazar paylarını artırmaya çalışıyor.

    Dünyanın en çok ham petrol ve petrol ürünleri ithal eden ülkesi Çin’e 2014’te  Suudi Arabistan günlük 996 bin varil petrol ihraç ederken,  Irak, günlük 573 bin varil, İran günlük 551 bin varil Kuveyt ise günlük 213 bin varil petrol sattı. 

    En büyük dördüncü petrol tüketicisi Hindistan’a ise Suudi Arabistan geçen yıl günlük 668 bin varil petrol satışı yaptı. Bu ülkeye  Irak günlük 464 bin, Kuveyt 322 bin, İran ise 280 bin varilpetrol ihraç etti.

    Dünyanın en fazla petrol ithal eden ülkesi Japonya için 2014’te en büyük ihracatçısı yine Suudi Arabistan oldu. Suudiler 1,09 milyon varil ile başı çekerken, Japonya’ya Kuveyt günlük 245 bin varil, İran 169 bin varil Irak ise 40 bin varil petrol ihracı gerçekleştirdi.

    İhtiyacı olan enerjinin yüzde 97’sini ithal eden Güney Kore’ye ise Suudi Arabistan günlük 802 bin, Kuveyt 374 bin, İran 123 bin varil petrol sattı.

    Bu yıl pazar paylarını artırmak isteyen söz konusu 4 OPEC üyesi ülke, Asya bölgesine yönelik petrol fiyatlarında indirime gitti. Suudi Arabistan’ın Asya pazarına sattığı petrolde varil başına 2,30 dolar indirime gitmesinin ardından, dün Irak ve Kuveyt, resmi satış fiyatını varil başına 4,10 dolar, İran ise 2,10 dolar düşürdü.