Petrol 4 gündür yükselişte

0
21

Petrol, küresel aşırı arz ortamında, ABD’de petrol sondaj çalışmalarının yavaşladığına ilişkin işaretlerin etkisi ile yükselişini dördüncü güne taşıdı ve Nisan ayından bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirdi. 

BloomberHT’nin haberine göre, vadeli petrol kontratları New York’ta, önceki üç gündeki yüzde 6.6’lık artışın ardından yüzde 0.6 kadar daha yükseldi. Baker Hughes Inc. ‘nin internet sitesinin bildirdiği üzere, ABD’de petrol arama platformu sayısı 9 azalarak 555’e indi ve Haziran 2010’dan bu yana en düşük düzeye geriledi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de ham petrol fiyatları, Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, yükselişini dokuzuncu haftaya taşıdı ve rekora yaklaştı.

Petrol son bir yılda, ABD’de petrol stoklarının son beş yılın mevsimsel ortalamasının 100 milyon varil üzerinde seyretmesi ve OPEC’in kotasının üzerinde üretim yapmasının etkisi ile arz fazlasının süreceği beklentisi ile yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetti. İran, yaptırımlarının sonlandırılmasının yaklaşması ile birlikte, Cumartesi günü Tahran’da başlayacak bir konferansta yabancı yatırımcılara 50’nin üzerinde petrol ve doğalgaz projesi sunacak.

Sydney’de CMC Markets şef analisti Ric Spooner, “Fiyatlarda kısa vadeli trend yukarı, ancak petrol ivme kaybetmeye başladı,” dedi ve “Petrol sttok verilerinde çok fazla bir değişiklik yok. ABD verileri son haftalarda gördüklerimizle uyumlu” şeklinde görüş bildirdi. 

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 26 sent kadar yükselerek varil başına 43.30 dolara çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:53’te 43.20 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 17 sent yükselerek 43.04 dolara ulaşmıştı. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent kadar yükselerek varil başına 46.32 dolara ulaştı. Kontrat Çarşamba günü 5 sent yükselişle 46.17 dolara ulaşmıştı. Böylelikle Avrupa gösterge petrolü, ABD petrolüne göre 3.03 dolar primli seyretti.