Perakendede yeni değişimler

0
74

Eroğlu Holding’in genç markası Loft, toplam79 mağaza ve 300 satış noktasında yeni yatırımlarla ve büyüme hedefleriyle ilerliyor. Loft, yurtdışında ise 12 ülkede 15 mağaza ve 37 satış noktasına sahip. Yıl sonuna kadar İran, Rusya ve Kırgızistan’da açılacak mağazalar ile birlikte yurt dışında ki mağaza sayısının 19 olması öngörülüyor. Şu an Türkiye’de yatırımı devam eden altı mağaza için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Loft Satış Grup Başkanı Aydın Süha, (37), İstanbul’da Viaport, Tuzla ve Çanakkale gibi noktalarda yer alacak mağazaları en kısa zamanda  açmayı hedeflediklerini dile getiriyor. Verimsiz lokasyonlardaki 11 mağazayı ise kapattıklarını söyleyen Süha, “Bilinen metropol şehirlerin dışında Antalya, Kayseri, Trabzon satış grafikleri yüksek şehirlerimiz. Bunlarla birlikte Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan bizler için iyi satış grafiklerimizin olduğu noktalar. O nedenle verimli bulduğumuz noktalarda mağazalaşmaya devam edeceğiz” diyor. Yurtdışında ise franchise ile büyümek istediklerini anlatan Süha, bu yıl özellikle Ortadoğu’da mağaza ve franchise yatırımlarına öncelik vereceklerinin altını çiziyor.

Eroğlu’nun giyim markalarından Loft, piyasada kur kaynaklı yaşanan maliyet artışlarını Anadolu açılımıyla aştı. Verimsizlik nedeniyle iki yılda 10 mağaza kapatan marka, başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere pek çok noktada yatırımcı corner’ları ile satış noktası sayısını artırdı, iki haneli büyümeleri bırakmadı. Marka şimdi, metropolde çalışan erkeklerin tercihi “smart casual” denilen gündelik şıklık tarzını Anadolu’ya hem kalite hem de ulaşılabilir fiyatla sunmayı hedefliyor. Göreve geldiği günden itibaren piyasada kur kaynaklı yaşanan maliyet artışlarının süregeldiğini söyleyen Süha, mevcut şartlarda markanın yoluna devam edebilmesi için yeni yol haritası çizmesi gerektiğini fark ettiklerini, en iyi çıkışı Anadolu’ya yayılmakta gördüklerini söylüyor. Bu süreçte aynı zamanda mevcut mağazalarda verimsiz olanlarla vedalaştıklarını kaydeden Süha, 2015’te 7, 2016’da üç mağaza kapattıkları bilgisini veriyor. Anadolu’nun genç nüfusu ve marka boşluğu nedeniyle taşıdığı büyük potansiyeli gördüklerini belirten Süha, “Anadolu bizim için kaçınılmazdı ve krizi böyle aştık. Son iki yılda ciddi büyüdük. Metropoller dışındaki varlığımız iki yılda yüzde 15’ten yüzde 30’a çıktı. Sektörün geleceği bu  bölgelerde. Metropollerde sıkışan kaybediyor. Çünkü metropolde yabancı rakipler de çok fazla ve fiyatta rekabetçiler. Anadolu’da ise vatandaş için çok seçenek olmuyor. Biz gittiğimiz her yerde bölgenin insanı için iyi bir seçenek yarattık” diyor.

Anadolu’da sadece Loft’u büyütmekle kalmadıklarını, Loft corner’ları açan yatırımcıları da eğittiklerini söyleyen Süha, yatırımcıların iş yapış şekillerini Loft’taki kurumsallığa yaklaştırdıklarını, onlara da bir vizyon kazandırdıklarını ifade etti. Anadolu açılımını gerçekleştirirken, birçok bölgede anket çalışması yaptıklarını söyleyen Süha, fiyattan kaliteye kadar müşterilerin taleplerini ölçüp koleksiyonlara buna göre şekil verdiklerini dile getirdi. Aydın Süha’nın verdiği bilgiye göre, Loft geçen yıl yüzde 11 büyüdü. Bu yılı da çift haneli büyüme ile kapatmayı planlayan markanın ilk üç aydaki performansında geçen yıla göre yüzde 18 artış var. Loft ilk üç ayda, Bingöl, Mardin, Şırnak ve Van’da da olmak üzere 21 adet corner açtı.

İran ve Rusya en büyük pazar
Eroğlu çatısı altındaki Colins’in yurtdışında özellikle Rusya’da bilinirliği çok yüksek. Loft da orta vadede yurtdışındaki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor. Şu an 10 ülkedeki 50 satış noktası bulunan Loft, ilerleyen dönemde özellikle iki ülkeye odaklanacak: Rusya ve İran. Rusya’da şu an iki mağaza ve 25 cornera ulaştıklarını belirten Süha, bu ülkede ağır ve sağlam adımlarla ilerleyeceklerini söyledi. İran’da da şu an iki mağazaları olduğunu belirten Süha, İran’ın iyi bir fırsat olduğunu, bunu değerlendireceklerini söylüyor.

Türk tipi “slim” yaptı
Loft’un koleksiyonunun yüzde 70’e yakınını erkek giyim oluşturuyor. Erkek denimde son yıllarda revaçta olan slim fit kesim pantolonların Türk erkeğinin vücut yapısına uygun olmadığını gördüklerini söyleyen Süha, tasarımcılarla Türk erkeğine uygun kesimlerde slim fit pantolon koleksiyonu hazırladıklarını söylüyor. Süha, ‘Türk tipi slim diye yorumladıkları Rodrigo serisinin çok beğenildiğini, siparişlere yetişmekte zorlandıklarını söylüyor. Çalışan genç nüfus artık klasik takım elbiseler yerine “smart casual” denilen rahat ve daha gündelik şıklığa hitap eden tarzı benimsiyor. Loft da bu anlamda mağazalarında “Business” adını verdiği bir smart casual bölümü açacak. Bu yılın Ağustos ayında outlet olanları hariç tüm mağaza ve cornerlar’da yer alacak olan Business serisine çok güvendiklerini dile getiren Süha, özellikle Anadolu’da bu tarza uygun çok seçeneği olmayan genç nüfusu hedeflediklerini söyledi. Hem şık hem fiyat olarak ulaşılabilir bir seri hazırladıklarını söyleyen Süha, Anadolu’daki yatırımcıların da koleksiyonu çok beğendiğini, şu an siparişlerde bu koleksiyonun ikinci sıraya yükseldiğini sözlerine ekledi. Loft markası adı altında farklı konseptlerle büyüyeceklerini söyleyen Süha, konsept anlamında farklılaşmaya gideceklerini söylüyor. Özellikle niş ürünler konseptinde büyüyeceklerini söylüyor. Yurtdışı satışlarda ise İran’da iki loft shop ve üç satış noktası olduğunu söylüyor. Süha, İran’da dört yıl içinde 20-25 mağaza sayısına ulaşabileceklerine değiniyor. Süha’nın aradan geçen süre içinde pazarlama alanında bir de keşkesi var. Daha önceki yurtdışı ataklarda hedefleri belirlerken yerel pazara adapte olmak ve lokal çalışmalara hız kazandırmak konusunda keşke daha iyi örgütlenebilseydik” diyor. Süha’nın 2017 ve sonrası için en büyük hedeflerinden biri de Loft markasının çıkış noktası Ege’de yapılanmak. Bu yapılanmayı inovatif hareketlerle sürdüreceklerinin altını çiziyor. 2017’nin ilk dört ayında iki haneli büyüdüklerini söyleyen Süha, 2017 sonuna kadar yüzde 18 büyüme hedeflediklerini söylüyor.