Perakende devi Walmart’a para kaçırma suçlaması

    0
    27

    Vergi cennetlerinde 76 milyar dolar varlığı olduğu açıklanan şirketin böylece son 6 yıl içinde 3.5 milyar dolardan fazla vergi kazancı sağladığı tahmin ediliyor

    Amerikan perakende devi Wal-Mart’ın vergi cennetlerinde 76 milyar dolar varlığı olduğu ortaya çıktı. 

    Uluslararası Birleşik Gıda ve Ticaret Çalışanları Örgütü tarafından yayımlanan rapora göre, Wal-Mart’ın vergi cenneti diye tabir edilen ülkelerde, 30’u 2009 yılından sonra kurulan en az 78 iştiraki ve şubesi bulunuyor.

    Denizaşırı ülkelerdeki söz konusu yatırımlar sayesinde, şirketin son 6 yıl içinde 3.5 milyar dolardan fazla vergi kazancı sağladığı tahmin ediliyor.

    2 milyondan fazla çalışanı bulunan Wal-Mart’ın denizaşırı operasyonlarının yüzde 90’ı Lüksemburg ve Hollanda’daki iştiraklerinin elinde görülüyor.

    Wal-Mart, hiç şubesinin bulunmadığı Lüksemburg’ta 2010-2013 yıllarında 1,3 milyar dolar kar bildirerek yüzde 1’den az vergi ödemesi yaptı.

    Rapora göre, Wal-Mart’ın Çin, Orta Amerika, İngiltere, Brezilya, Japonya, Güney Afrika ve Şili’de bulunan yaklaşık 3 bin 500 mağazasının Virgin Adaları, Curacao ve Lüksemburg gibi vergi cennetlerindeki operasyonlara bağlı olduğu belirtiliyor.