Pekiyi, finans ne olacak?

0
65

Groupon CEO’sunun çok bira içtiği için açık toplantıda çalışanlardan özür dilemesine, büyüyen şirketin içinden geçtiği yeni yapılanma sürecinde “büyüklerden” gelen uyarıların etkisi olduğunu hatırlıyorum. Startup’ların büyüme dönemlerinde büyük yöneticilerin de devreye girmeye başlaması, ergenlik sorunlarının şirkete yansımasına neden oluyor. 2016’da aldıkları 3,2 milyon dolarlık yatırımla toplamda 4,2 milyon dolarlık yatırım düzeyine ulaşan Armut.com ile ilgili olarak ilk aklıma gelen soru, “finansın ne olacağı” oldu. Hizmet ihtiyacı olanlarla yüzlerce kategoride uzman hizmet verenlerle buluşturan Armut.com’un Addventure ve Hummingbird Ventures fonlarından aldığı ve Türk lirası karşılığı 11,2 milyon lirayı bulan yatırımın 2016’da Türkiye’deki en büyük internet yatırımı olması tabii ki etkileyiciydi ama konu etkilenmek değil değişimi yakalamaktı.

Groupon örneğini de verdiğim için, Armut.com’un kurucu ortakları Başak Taşpınar Değim ve Erol Değim yanıta ABD’de ve Türkiye’de büyük şirketlerde çalışma deneyimlerinden bahsederek başladı. Bu, beşinci yılını geride bırakan girişimin, sekiz ülkeyi hedefleyen dünyaya açılım sürecinde ergenlik problemleri yaşamayacağına dair iyi bir işaret. Türkiye’de ev hizmetleri alanında lider olan çevrimiçi hizmet platformu Armut.com, 60’ı aşan çalışan sayısına ulaşmış durumda. Eski ofise sığamama noktasına gelince atılan bu adım büyüme ve yurtdışına açılımın simgesel göstergesi olurken ikili, bu yeni dönemde yeni bir finans departmanı yapılanmasına gidiyor. 2016’da cirosunu ikiye katlayan ve ev hizmetlerinde global devlerle rekabete odaklanan şirket, artık dünyadaki ilk beş oyuncu arasına girdi. Armut.com, Similar Web verileriyle hazırlanan rapora göre 8 milyonu aşan sayfa ziyareti ile dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda şirketi geride bırakıp, global ölçekte beşinci sırada yer aldı. Bundan sonraki sürdürülebilirlik sorusunun finanstan geleceği aşikar. Güzel olan, kurucu eşlerin bu konunun bilincinde olmaları. Armut.com kurucuları Başak Taşpınar Değim ve Erol Değim, büyüme döneminin finans yönetimine yansımalarını aktardı.
 
Girişimlerde finans açısından kritik noktalar neler?
Girişimlerin hızlı büyüme sürecinde dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de finans departmanlarının şirketin hızıyla paralel ve kontrollü bir şekilde büyüyebilmesi. Özellikle farklı ülkelerde faaliyet göstermek isteyen bizim gibi girişimler için stratejik kararların alınması, hedeflerin belirlenmesi, performans ölçümü ve nakit yönetimi başarıda kritik önem taşıyor.
 
Armut.com deneyiminin öne çıkan özellikleri neler?
Armut’un bu konudaki deneyimine bakarsak, biz bu işe kendi kişisel birikimlerimizle yani İngilizce deyişiyle “bootstrap” başladık. Kendi sermayemizle yola çıktığımız için, ilk harcamalarımızı çok dikkatli yaptık ve finansal süreçlerine tamamen hakim olduk. İki kurucu ortak olarak bizim MBA eğitimimizin olması ve kurumsal hayattan gelen deneyimlerimiz bize iyi bir finansal yönetim konusunda avantaj sağladı. Armut’un güçlü finansal yapısının kurulmasında bu dönemde öğrendiklerimiz etkili oldu.
 
Büyüme sürecinde nasıl bir tabloyla karşılaştınız?
Armut’un hızlı büyümesiyle birlikte harcamalarımız yoğun bir şekilde artmaya başladı. Girişimlerde ödemelerin zamanında yapılabilmesi iş hacminin sorunsuz büyüyebilmesi için önem taşıyor. Tedarikçi ilişkilerini düzgün bir zamanlamayla yönetebilmek ve alacak-verecek dengelerini koruyabilmenin şirketin büyümesini hızlandıran gizli kahramanlardan olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda iyi bir finansal operasyon ekibine ihtiyaç duyuluyor. Biz de bu konuya öncelik verip iyi bir operasyon ekibi oluşturduk.
 
Yeni dönem için nasıl bir finans yönetimi planlıyorsunuz?
Aldığımız yabancı yatırımlar ve yeni ülkelere açılma planlarıyla artık finans ekibimizi uluslararası deneyimi olan bir finans yöneticisi önderliğinde genişletmek istiyoruz. Bu ekibin yöneticisi olacak kişinin hem finansal büyüme ve risk analizi konusunda geniş bir vizyona sahip olması hem de manuel yapılan birçok işin profesyonel akışlara oturtulması konusunda pratik deneyimlerinin olması gerekiyor.
 
Finans tarafındaki yeni yapılanma ve şirketin DNA’sı nasıl bütünleşecek?
Yeni direktörle daha da genişleyecek finans ekibinin Armut’un ortak değerleri olan analitik düşünme yapısı, takım çalışmasına yatkınlık ve sorumluluk almak gibi ortak değerleri paylaşıp belli alanlarda uzmanlaşmasını istiyoruz. Şirketimizin diğer departmanlarının gücünün yanına bu uzmanlaşmış finans ekibi de eklenince hem Türkiye hem de girdiğimiz pazarlarda daha fazla başarı göstereceğimize inanıyoruz.
 
GÖSTERGELER
Aylık 8 milyonu aşan sayfa ziyareti ile dikkat çeken Armut.com, 60 kişiyi aşan ekibi ve yüzde 70 büyüyen 137 bin 828 hizmet vereniyle, ev hizmetleri alanında hizmet almak isteyen 17 milyon tüketiciye dokundu. Nakliyat, temizlik ve boya badana başta olmak üzere 2 bini aşkın kategoride yüzde 98’e varan müşteri memnuniyeti ile çalışmalarını sürdüren Armut.com, hizmet taleplerine ilişkin yıl boyunca tüketicilerden ulaşan 305 binin üzerinde soruya da anlık olarak yanıt verdi.
 
En fazla talep İstanbul, Ankara ve İzmir’de
Türkiye’nin her ilinden hizmet talep lerine karşılık veren Armut.com’a en çok talep sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelirken, bu illeri Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana, Konya, Eskişehir ve Mersin takip etti. En çok talep gelen ilk üç kategori; nakliyat, ev temizliği ve boya badana oldu. Bu sene taleplerinin en çok arttığı kategoriler arasına koltuk döşeme, butik pasta ve kurabiye talepleri de girdi.
 
3 milyon metrekare temizlik ile iki kat büyüme
Armut’un İstanbul’da uyguladığı ve kullanıcıları tarafından çok sevilen “anında rezervasyon” temizlik modeli, artan talepler ile iki kat büyüme yakaladı. İstanbul’da anında rezervasyon ile en çok Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Üsküdar ve Maltepe ilçelerinde temizlik yapıldı. 146 bin 118 saatte 3 milyon metrekare alanı temizleyen Armut.com’da bu hizmetten en çok yararlananlar sene boyunca 90’dan fazla hizmet alan dört kullanıcı oldu.
 
87 milyon sayfa gösterimi ve dikkat çekici mobil kullanım
2016 yılında 17 milyon tekil ziyaretçi ve 87 milyon sayfa gösterimine ulaşan Armut.com, tüketici ve hizmet veren ihtiyaçlarını dinleyerek her iki grup için de mobil uygulamalarını çıkarttı. Kullanıcılar ve hizmet verenler için ayrı olarak geliştirdiği mobil uygulamalar ile Armut, web sitesine kıyasla iOS’ta yüzde 55, Android’de ise yüzde 14 daha çok kullanıldı.