Paris Borsası’nda LVMH devrimi

    0
    173

    Paris borsasında bir devrim yaşandı. Fransız lüks devi LVMH CAC 40 endeksinde çarşamba günkü işlemlerde Total’i tahtından ederek birinci sıraya oturdu.

    Buna göre, LVMH 116,7 milyar euro’luk piyasa değeriyle, 116,1 milyar euro’luk piyasa değerine sahip Fransız petrol devi Total’i geride bıraktı. Eczacılık şirketi Sanofi ise 112,8 milyar dolarlık değerle üçüncü sıraya yerleşti.

    Analistler, CAC 40 endeksinin 1987 yılındaki kuruluşundan beri ilk kez birinci sırada bir ağır sanayi devinin değil de lüks sektöründen bir şirketin yer aldığına dikkat çekiyorlar.

    Louis Vuitton, Dior, Céline, Givenchy, Sephora, Moet & Chandon gibi markaları bünyesinde barındıran LVMH 2016 yılında elde ettiği 37,6 milyar euro’luk cirosuyla 142,9 milyar euro’luk cirosu olan Total’den çok daha küçük ama çok daha kârlı.

    LVMH’nin başarısı aynı zamanda, yüzde 41’lik payı elinde tutan kurucusu Bernard Arnault’nun güçlü performansının da göstergesi; sektördeki diğer belli başlı gruplar fonların yatırımına gerek duyarken LVMH bir aile şirketi olarak güçlü bir şekilde yoluna devam edebiliyor. LVMH kısa süre önce de ünlü Christian Dior markasının tamamını satın alacağı açıklamıştı.