Parfüm satışlarında yeni trendler

    0
    69

    Parfüm dendiğinde akla ilk olarak kadınlar gelse de, erkek parfümlerinin yanı sıra son zamanlarda -sosyolojik olarak cinsiyetler arası keskin farkların da esnekleşmesiyle- hem kadınların hem de erkeklerin kullanabilecekleri unisex parfümlere rağbet artıyor. Tüketicilerin parfüm üretiminde kullanılan sentetik madde ve kimyasallarla ilgili endişeleri nedeniyle üreticilerin doğal hammaddelere kaymaları sonucu doğal parfüm segmenti giderek büyüyor. Daha hafif/taze kokuları kapsayan Eau Fraiche kategorisi ise pazarda ağırlık kazanıyor. Rakamlar, global parfüm pazarının 2016 yılı sonunda yaklaşık 40 milyar dolarlık bir değere ulaştığını gösteriyor. 2016-2026 yılları arasında da yıllık bazda ortalama yüzde 5,9 büyüme öngörülüyor. Unisex parfümlerin ise aynı sürede yılda yüzde 6,9 oranında büyüme sergileyeceği tahmin ediliyor.

    Dünya üzerinde bölgesel pazar payı olarak ele alındığında ise Batı Avrupa ve Kuzey Amerika başı çekse de, analistlere göre gelecek yıllarda parfüm pazarını asıl destekleyecek olan Latin Amerika ve Asya-Pasifik (Japonya hariç). Asya-Pasifik (Japonya hariç) parfüm pazarının 2016-2026 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 10,2 büyüme sergileyeceği tahmin ediliyor.

    Öte yandan, tüketim sektöründe trendleri çoğu zaman sil baştan belirleyen, dijital devrimin de etkisiyle eski kuşaklara göre çok daha radikal değişikliklerin yolunu açan milenyum kuşağı her alanda olduğu gibi parfüm sektöründe de kilit önemde. Online satışların fiziki mağaza satışlarıyla yarışır hale gelmesi ve özellikle de milenyum kuşağının dijitalle haşır neşir olması, bu kanal üzerinden satış olanaklarını daha da cazip hale getiriyor. Nitekim parfümde de küresel oyuncular bu kârlı satış kanalındaki varlıklarını pekiştirmek için e-ticaret siteleriyle ortaklıklar oluşturuyor.

    Uzmanlara göre, milenyum kuşağı güzel kokulara ilgili ancak belli bir “imza parfüm”e bağlılıkları da yok. Özel tasarım ve niş parfüm sitesi Scentbird’ün kurucularından Rachel ten Brink, bu konuda yaptıkları ankete katılan 400 milenyum kuşağı gencinden yalnızca yüzde 3’ünün, kendilerini ifade edecek “imza bir parfüm”e bağlı olduğunu belirttiğine dikkat çekiyor.

    Ancak bu kuşak her ne kadar tarzına, ruh haline göre farklı kokulara yönelse de, üst sınıfa hitap eden lüks segmentteki klasik markalara da belli bir ilgi duyuyor. Analistler bu markalara, milenyum kuşağına ulaşabilmek için doğru kanalda olmayı, doğru pazarlama mesajları sunmayı ve doğru bir fiyata sahip olmayı öneriyor.