​Özilhan: Migros`ta gelişme seçimden sonra olacak

0
23

Anadolu Efes`in Rusya`daki üretimin durdurmasına ilişkin ise “İki fabrikayı kapattık. Talep olursa tekrar açabiliriz” diye konuştu.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olan Tuncay Özilhan, Rekabet Kurulu’nun Migros üzerinde tek kontrolün sağlanmasına ilişkin başvurunun nihai incelemeye alınması ile ilgili herhangi bir gelişme olup olmadığına yönelik, “Büyük ihtimalle seçimden sonra olacak” dedi. 

Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya’da tekrar çarklarının dönmesi ve yeniden talebin oluşmasının bir miktar daha zaman alabileceğini, tüketicinin bunu hissetmesinin ikinci yarıdan sonra artabileceğini tahmin ettiğini dile getirdi. 

Rublenin dolar karşısındaki değer kaybına karşın, bazı iş adamlarının “Ruble ile ticareti daha pratik hale getirebiliriz” önerisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özilhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu öneri çok uygulanamayacak diye düşünüyorum. Bu konuda hükumetin de, Ekonomi Bakanlığı’nın da bir takım önerileri oldu, bazı anlaşmalar yapıldı. Ama o yönde aşağı yukarı hiçbir faaliyet olmadı desem doğru olur. Rusya çok derin bir krizden geçiyor. Batının uygulamalarıyla, petrol fiyatlarının gerilemesi dolayısıyla çok fazla etkilendi. İşsizlik arttı, enflasyon arttı, satın alma gücü azaldı. Bunun birden bire düzelmesi mümkün değil. Bir kaç sene daha sürer diye düşünüyorum. Ayrıca Batı’nın kısıtlamaları da aynen devam ediyor. Onlar kalkmadığı müddetçe istediğimiz performansa ulaşmak biraz zaman alacak diye düşünüyorum.” 

Anadolu Efes’in Rusya’da talebe bağlı olarak Moskova ve Rostov’daki bira üretim faaliyetlerini durdurması ile ilgili konuşan Özilhan, “İki fabrikayı kapattık. Ama ileride talep olduğu takdirde tekrar açma imkanımız olabilir” dedi. 

Migros’taki son durum ile ilgili de konuşan Özilhan, Rekabet Kurumu’nda üyelerin tayin edilmesinin beklendiğini, buna yönelik bir süre tahmininin olup olmadığı yönündeki soruyu ise “Büyük ihtimalle seçimden sonra olacak” diye yanıtladı. 

Bir süre önce Rekabet Kurulunca, MH Perakendecilik ve Ticaret AŞ’nin çoğunluk hisselerinin devralınmasına ilişkin başvuru nihai incelemeye alınmıştı.

 Konuya ilişkin Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruda, Anadolu Endüstri Holding AŞ tarafından, Moonlight Capital S.A. kontrolündeki MH Perakendecilik ve Ticaret AŞ’nin çoğunluk hisselerinin devralınması suretiyle Migros Ticaret AŞ üzerinde tek kontrolün sağlanmasına ilişkin başvurunun Rekabet Kurulunun kararı ile nihai incelemeye alındığı kaydedilmişti.
Anadolu Grubu’nun grup şirketi Anadolu Endüstri Holding, Migros’un yüzde 40,25 hissesi için pay başına 26 lira olmak üzere 1,86 milyar liralık teklif vermişti.