Özel güvenlik tartışması Akdeniz Güvenlik’in hisselerini vurdu

0
33

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yaptığı ‘Özel güvenlik artık tarih olmalı’ açıklaması hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Akdeniz Güvenlik’in hisselerini yüzde 9’a yakın düşürdü. Hürriyet’in haberine göre Akdeniz Güvenlik, tartışmalara kaynaklık eden İstanbul Adliyesi’nin özel güvenliğini 40 milyon liraya sağlıyor.
 
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde bir çok adliyenin ve kamu kurumunun özel güvenliğini sağlıyor.
 
‘Özel güvenlik kalkmalı’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son yaptığı “Özel güvenlik kalkmalı. Kamu kurumları için emniyet güçleri ayrı bir teşkilat kurmalı” açıklamasında sonra hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş. yüzde 8,45 düştü. Bugün açılışta 4.97 TL olan hisse 4.55’e geriledi. Şirketin piyasa değeri ise 124 milyon TL seviyesinde.
 
156 milyon liralık yeni ihale
Akdeniz Güvenlik en son Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yaptığı ihaleyi kazanmıştı. Buna göre,  DHMİ genel müdürlük binası ile 42 Havalimanı ve seyrüsefer yardımcı istasyonlarının özel güvenliğini 24 ay süre ile toplam 2 bin 365 personel çalıştırarak Akdeniz Güvenilk üstlendi. Söz konusu ihalenin bedeli ise 156 milyon 676 bin TL olarak kayıtlara geçti. Şirket, geçtiğimiz yıl sonunda ise İstanbul genelindeki mezarlıklar için yapılan 94 milyon 368 bin liralık ihaleyi kazanmıştı. Anılan işin 700 personel ile 36 süresince yapılması planlanıyor.

Akdeniz Güvenlik, İstanbul Adalet Sarayı’nın yanı sıra Bakırköy Adliyesi’nin de özel güvenliğini sağlıyor. Şirket anılan ihaleyi 4 milyon 162 bin liralık bedel ile kazanmıştı. İhale sözleşmesinde süre bu yılın sonu olarak belirlendi.
 
İstanbul Adliyesi’ni 40 milyona koruyor
İstanbul Cumhuriyet Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın da şehit olduğu İstanbul Adliyesi’nin özel güvenlik ihalesini de Akdeniz Güvenlik 2 yıl önce üstlenmişti. Sözleşme bedeli 39 milyon 629 bin TL olarak açıklanmıştı. 36 ayı kapsayan sözleşmenin 2016 yılı sonuna kadar yürürlükte olması bekleniyor.

Özel güvenlik kalksın
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya gezisi dönüşü uçakta gündeme yönelik değerlendirmesinde özel güvenlik ile ilgili de açıklamarda bulundu. Erdoğan konu ile ilgili “Büyük ihtimalle hükümet de bu konuyu masaya yatıracaktır. Özel güvenlik teşkilatlarının gözden geçirilmesi lazım. Bence tarihi bir karar olacaktır belki de ama bunu bir tavsiye olarak da söylemiş olabilirim. Yani, Türkiye’nin bir emniyet teşkilatı var. Türkiye Cumhuriyeti, emniyet teşkilatıyla buralarda polislerimizle veya değişik bir şekilde yine emniyet teşkilatı adalet saraylarına yönelik bir koruma teşkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Çünkü özel güvenlik teşkilatlarının birçok yerde hangi amaçla kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru işaretidir” dedi.