Özel bankacılık müşterisi 2.0

0
231

Bir işletmeyi baba kurar, oğul büyütür, torun yer denir… Aile şirketleriyle ilgili yapılan araştırmalar da bu sözü doğrular nitelikte. Türkiye’de üçüncü nesle aktarılan şirket oranı yüzde 1’ler seviyesinde. Bu sıkıntının çözümüne katkı düşüncesiyle Akbank Özel Bankacılık Birimi de müşterilerinin çocuklarına, yani geleceğin özel bankacılık müşterilerine aile varlığı yönetimi, yatırım ürünleri ve risk ile global ekonomi alanlarında eğitimler vermeye başladı. Özel bankacılık alanında bu yıl 10’uncu kez Euromoney’den ödül alan Akbank’ın Kurumsal Yatırım ve Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, Londra’da düzenlenen ödül töreni öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Akbank Özel Bankacılık olarak mottolarını “varlığın değerinin gelecek nesillere aktarılması” olarak belirlediklerini anlatan Çelebioğlu, aile boyu hizmet verdiklerini belirtiyor. Çelebioğlu, bu konuda yaptıkları çalışmalardan birinin de özel bankacılık müşterilerinin lise ve üniversite çağındaki çocuklarına finansal okur-yazarlık eğitimleri olduğunu aktarıyor. Akbank Private Banking’in bu yıl uygulamaya koyduğu Sabancı Üniversitesi ve CEF (Center of Excellence in Finance) işbirliğiyle hazırlanan eğitim programı “Next Generation”da gençler önce Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ile güne başlarken ardından bankanın Hazine bölümü ile Ak Yatırım ve Ak Portföy’ü gezerek parayı yönetmeyi yerinde öğreniyorlar. Daha sonra Prof. Dr. Özgür Demirtaş ile biraraya gelen gençler aile varlığının sorumluluğu, yatırım ürünleri, risk kavramı, global ekonomi, filantropi (bağış danışmanlığı) ve tasarruf konularında sorularına cevap buluyorlar. Çelebioğlu, “Mesela hisse senedinde ‘hisse oynadık’ diyorsa onu da düzeltiyoruz. ‘Oynamıyoruz, yatırım yapıyoruz’ diyoruz. Next Generation Programı ile şimdiden iyi birer yatırımcı olmalarının önünü açıyoruz” diyor.

Özel bankacılık alanında Türkiye’de 5 bin 600 müşterinin 20 milyar TL’lik portföyünü yöneten Akbank, son bir yılda bu rakamı 4 milyar TL büyütmüş. Özel bankacılıkta yüzde 10-12 payı bulunan Akbank, bu yıl portföy büyüklüğünü yüzde 20 artırmayı hedefliyor. Yatırımcıları, artık farklı enstrümanlara, daha nitelikli fonlara yönlendirdiklerini de anlatan Çelebioğlu, “Yatırımcı her ay faiz pazarlığı yapmak yerine parasını farklı enstrümanlarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu durum riski de dağıtmalarını sağlıyor” ifadelerini kullanıyor. Çelebioğlu, özel bankacılık müşterilerinin yapılandırılmış ürünler ya da ilk defa ihraç edilen farklı tematik fonlara yöneldiğini söylüyor.

Geçen yıl özel bankacılık birimleri açısından Varlık Barışı’nın da önemli bir hareket getirdiğine işaret eden Çelebioğlu şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin OECD ülkeleri ile aynı anda Varlık Barışı kararı alması çok doğru bir adımdı. Tüm OECD ülkelerinin aynı anda harekete geçmesi adeta terörü finanse eden paranın kilitlenmesini sağladı. Hazirana kadar devam eden süreçte yaklaşık 5 milyar dolara yakın bir paranın Varlık Barışı ile gelmesini bekliyoruz. Pek çok müşterimiz bizden vergi danışmanlığı da alarak sürece katıldı. Son günleri daha da hareketli geçecektir.”

Akbank, Euromoney’nin “Best Private Banking in Turkey” (En İyi Özel Bankacılık) ödülünün yanı sıra bu yıl ilk kez “Yılın En İyi Yüksek Varlık Yönetimi Hizmetleri (UHNW) Ödülü”nü de aldı. Akbank Özel Bankacılık Bölüm Başkanı Didem Bağrıaçık ise varlık büyüklüğü 1-5 milyon TL olan müşterilerini “high network” olarak tanımladıklarını, bunların müşteri adedine oranının yüzde 75 olduğunu ve varlık büyüklüğüne oranlarının ise yüzde 26 olduğu bilgisini paylaştı. Bağrıaçık, “very high network” olarak tanımladıkları 5-30 milyon TL varlık büyüklüğü olan müşterilerinin de toplam müşterilere oranının yüzde 22 ve varlık büyüklüğüne oranının ise yüzde 37 olduğunu belirtiyor. Bağrıaçık, bu yıl kendilerine ikinci ödülü getiren ultra high network grubunun ise 30 milyon TL’den fazla varlığı olan müşteri grubundan oluştuğunu ve müşteri adedinin yüzde 3’ünü oluşturan bu grubun varlık büyüklüğü oranının ise yüzde 37 olduğunu ifade ediyor.