‘Oyuncak devi’ yaşamını yitirdi

    0
    56

    15 Mart’ta ABD’deki tüm mağazaları için tasfiye kararı alan, Asya ve Avrupa’daki satış noktalarının da aynı kaderi paylaşacağı Toys “R” Us’ın kurucusu Charles Lazarus, 94 yaşında yaşamını yitirdi.
    1923’te Washington’da dünyaya gelen Lazarus, ilk parasını çocuk yaştayken babası Frank Lazarus ile birlikte kırık bisikletleri onarıp satarak kazandı.
    İkinci Dünya Savaşı’nda orduda şifre çözücü olarak görev yapan Lazarus, 1948’de babasının bisiklet dükkânını bebek mobilyalarıyla doldurdu. Mobilyaların uzun ömürlü olması, bir müşterinin alışveriş yapması için nadiren geri dönmesi üzerine Lazarus, mobilyaları da oyuncaklarla değiştirdi. Lazarus’a göre oyuncaklar satılmak için şahane ürünlerdi çünkü çok uzun ömürlü değillerdi.
    Ünlü iş adamı, ilk Toys “R” Us mağazasını 1957’de Maryland eyaletinde açtı. Düşük fiyatlarla yüksek satış hacmine ulaşmayı hedefleyen Lazarus, oyuncak alışverişini yalnızca yılbaşında yapılan bir harcamadan tüm yıla yayılan bir alışkanlığa dönüştürdü.
     
    40 YIL ÖNCE HALKA AÇILDI
    1966 yılına gelindiğinde Washington eyaletindeki dört mağazasının yıllık geliri 12 milyon dolara ulaşan Toys “R” Us, o dönemin birçok oyuncak zincirine sahip Interstate Department Stores’a 7,5 milyon dolara satıldı. Sonraki sekiz yılda 43 yeni mağaza faaliyete başladı. Interstate’in 1974’te iflas etmesinden sonra ise Toys “R” Us, 1978’de halka açıldı ve Lazarus, CEO’luğa getirildi.

    ÜNLÜ OYUNCAKÇIDAN TASFİYE KARARIÜNLÜ OYUNCAKÇIDAN TASFİYE KARARI
    1987’de 60 milyon dolardan fazla geliri olan Charles Lazarus, Forbes’un en çok kazanan CEO’lar listesinde birinci sırayı aldı. O dönem Forbes’a bir röportaj veren tecrübeli iş adamı motivasyonunu, “Hayatınızda başarı istiyorsanız bunu istemelisiniz. Ben bunu istedim. Fakirdim ve zengin olmak istiyordum” diyerek açıklamıştı.

    ONLINE PAZAR KARŞISINDA DURAMADI
    Lazarus’un 1994’te CEO’luk 1998’de de Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılmasından sonra Toys “R” Us’ın karşı karşıya kaldığı yeni bir sorun vardı: Amazon gibi online alışveriş kanallarının ya da 1998’de oyuncak satışlarını Toys “R” Us’ın elinden alan Wal-Mart’ın yükselişi.
    ABD merkezli yatırım firması Bain Capital LLC, KKR & Co. ve emlak yatırım tröstü Vornado Realty Trust, 7,5 milyar kaldıraçlı satın alma için Toys “R” Us’la anlaştı.

    ÜNLÜ OYUNCAKÇIYA KAYYUM ATANDIÜNLÜ OYUNCAKÇIYA KAYYUM ATANDI
    2013’ten bu yana kâr açıklamayan Toys “R” Us’ın borcu 5 milyar doları aştı ve Eylül 2017’de iflas başvurusunda bulundu.
    38 ülkede bin 600 mağazaya sahip firma, 15 Mart 2018’de ABD’deki 800 mağazasının tamamı için tasfiye kararı aldı. Sırada Avustralya, Fransa, Polonya, Portekiz ve İspanya’daki Toys “R” Us mağazaları var. İflas sürecindeki şirketin elinde Kanada, iç Avrupa ve Japonya’daki mağazalar kalacak ve bunlar için alıcı aranacak.