Otomatik katılım sistemi faizsiz fonlara ivme kazandırdı

0
58

Bireysel Emeklilik sektöründe 1 Ocak 2017’de yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sistemi (OKS) faizsiz fonlara olan ilgiyi artırdı. 31 Mayıs 2017 Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre OKS katılımcılarının yaklaşık yüzde 61,84’ünün faizsiz fonları tercih ettiği, 442 milyon lira civarındaki toplam sektör fon büyüklüğünün 273 milyon lirasının bu fonlarda olduğu görüldü.
 
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde faiz hassasiyeti olan bireyler için de kurgulanmış fonlar olduğunu hatırlatarak, OKS ile birlikte bu fonların ivme kazandığını bu durumun da katılım sigortacılığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Obalı, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizdeki katılım sigortacılığı uygulamaları son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Vakıf Emeklilik ile birlikte 8 farklı sigorta şirketi katılım ürünleri sunuyor. Ayrıca yerli ve yabancı birçok yatırımcı da katılım sigortacılığının Türkiye’deki gelişimini ilgiyle gözlemliyor. Günden güne büyüyen ve derinleşen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde faizsiz katılım fonlarının büyüklüğü 4 milyar 594 milyon TL’dir. Katılım fonları, 68 milyar 899 milyon TL’ye ulaşan toplam emeklilik fon büyüklüğünün yaklaşık %6,67’sini oluşturuyor. Otomatik katılım sistemindeki faizsiz fonlara talep, hem faizsiz fonlar özelinde hem faizsiz finansal sistem açısından da umut verici bir tablodur.”   
 
Vakıf Emeklilik’in faizsiz fon performansı ile Bireysel Emeklilik sektöründe ilk sırada yer aldığını belirten Genel Müdür Obalı, “Şirketimizin 6 adet faizsiz katılım fonu bulunmaktadır. 31.05.2017 itibariyle şirketimizin toplam katılım fonları büyüklüğü 836 milyon TL ve tüm BES katılım fonları içindeki payı %20,16 seviyesindedir. Katılım fonlarında fon büyüklüğünde 13 şirket arasında 1. sırada yer alıyoruz” diye konuştu.