ORGE karlılıktan taviz vermeden büyüyecek

0
130

Yaklaşık 50 yıl önce dayısı ile birlikte elektrik taahhüt işleri yapan Orhan Gündüz, 1998 yılında ortağı Orhan Ersen ile ORGE Elektrik Taahhüt’ü kuruyor. Şirketin ismi ORGE’yi iki Orhan’ın isimlerinin ilk iki, soyadlarının ise ilk harfleriyle oluşturuyorlar. Orhan Ersen 1,5 yıl sonra ortaklıktan ayrılıyor. Türkiye’de birçok binanın elektrik işlerini yapan ORGE Elektrik, 2012 yılında halka açılıyor. Şirket, halka arz gelirini sermayeye eklerken şirketin bilinirliğinin artması daha prestijli işler almasını sağlamış. ORGE Elektrik hisseleri halka arzdan bu yana yüzde 238 oranında prim yapmış. Yılbaşından bu yana (19 Aralık itibariyle) ise yüzde 54 değer kazanmış. Yılın ilk dokuz ayında 70 milyon TL ciro, 20 milyon TL kâr açıklayan ORGE’nin aktif büyüklüğü de 100 milyon TL.
Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gündüz’ün yüzde 32,50, oğlu ve aynı zamanda şirketin CEO’su Nevhan Gündüz’ün ise yüzde 21,32 hissesi bulunuyor. Borsadan hisse satın alan Evli Emerging Frontier Fund’un yüzde 6,50 hissesi var. Geri kalan yüzde 39,69 hisse ise halka açık. Bugüne kadar 3 milyon metrekareden fazla alanda elektrik taahhüt işlerine imza atan ORGE Elektrik’in tamamladığı işler arasında Kartal-Kaynarca Metrosu, Conrad İstanbul’un renovasyonu, Mall of İstanbul, Beşiktaş Deniz Müzesi, İTÜ Arı Teknokent, Kadir Has Üniversitesi dikkat çekiyor.
 
İLK KEZ BİR METRO HATTINDA ÇALIŞTI
Şirketin CEO’su Nevhan Gündüz, bir Türk firmasının ilk kez bir metro hattında tüm elektrik, sinyal, zayıf akım gibi işlerinin tamamını yani “anahtar teslim” iş yaptığını söylüyor. Gündüz, Kartal-Kaynarca hattındaki elektrik işlerinde tedarikten yolcu bilgilendirme tabelalarına kadar elektrikle ilgili her noktada ORGE’nin imzasının bulunduğunu belirtiyor.

Şirketin devam eden projeleri ise İş GYO ile Timur Gayrimenkul Yatırım ortaklığında Topkapı-Davutpaşa’da eski Şişecam fabrika arazisinde inşaatı devam eden Inistanbul, Fikirtepe’de Concord İstanbul, Bodrum’da Epique Island ve Mecidiyeköy’de eski Ali Sami Yen Stadı arazisine yapılan Quasar İstanbul bulunuyor. Şirket, KAP’a yaptığı açıklamada devam eden işlerin tutarının (backlog) 13 Aralık 2016 itibariyle 81 milyon 574 bin TL + KDV olduğunu açıkladı.

Bir projede başlangıcından anahtar teslimine kadar olan süreçteki tüm elektrik hizmetlerini sunan ORGE’nin sektörde yüzde 3’e yaklaşan bir payı bulunuyor. “Diğer şirketlerden farkınız nedir?” sorusuna Nevhan Gündüz, “İşimize konsantreyiz. Başka bir iş yapmıyoruz. Uzmanlaşmak başarıyı getiriyor” yanıtını veriyor. Gündüz, her işte en iyiyi yapabilmeyi hedeflediklerini ifade ediyor. Bu da ORGE’nin bitirdiği her işte, aynı segmentte yeni bir iş almasını sağlıyor. Gündüz, kârlılıktan taviz vermeden sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini söylüyor. Şirket, önümüzdeki dönemde yeni premium rezidans, otel ve metro projelerinin yanı sıra kamu-özel işbirliği (PPP; Public-private partnership) projelerinde yer almak istiyor.
 
“Akıllı ev”de iddialı
Türkiye’de dünyaya paralel akıllı ev projelerinde artış görülüyor. Özellikle kentsel dönüşümle hareketli olan inşaat sektöründe akıllı evler dikkat çekiyor. Akılllı evlerle ilgili olarak Nevhan Gündüz, “Eğer ev kendi iklimlendirmesini yönetebiliyorsa, aydınlatmasını ayarlayabiliyorsa, yangın algılama ve uyarı sistemi ile intercom sistemi var ise bu eve akıllı ev diyebiliriz” tanımını yapıyor. Gündüz, bu anlamda Quasar’ın A sınıfı bir akıllı ev özelliği taşıdığını söylüyor. Perdelerin açılıp kapatılması, aydınlatmalar, ısıtma ve soğutma gibi tüm işlemler dokunmatik ekranlı panellerle kontrol edilebiliyor. Aynı zamanda cep telefonuyla da bu sisteme bağlanmak mümkün.