OECD/Gurria: Küresel büyüme oranları 5 yıl boyunca düşecek

    0
    17

    OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “Yatırım, ticaret ve kredinin eksik olduğu bir dönemden geçiyoruz. Kredi, yatırım veya ticaret eğer tam hızda gitmiyorsa, büyümenin de aynı ölçüde hızlı gitmemesi bizi şaşırtmamalı” dedi.
     
    Gurria, G20-OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu’nda yaptığı konuşmada, Forum’un birlik, samimi ve yapıcı bir diyalog için bir fırsat olduğunu ve bu diyalog sayesinde daha olumlu ve daha tutarlı küresel ticaret ve yatırım rejimleri oluşturma şansları bulunduğunu söyledi.
     
    OECD’nin eylül 2015’teki geçici ekonomik görünümüne bakıldığında, büyüme beklentilerinin yine azaldığını aktaran Gurria, 5 yıl arka arkaya küresel büyüme oranlarında düşüş yaşanacağını kaydetti.
     
    Gurria, bu düşüşün büyük kısmının mevcut ortamdan kaynaklandığına işaret ederek, “Yatırım, ticaret ve kredinin eksik olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu bizim için sürpriz değil. Kredi, yatırım veya ticaret eğer tam hızda gitmiyorsa, büyümenin de aynı ölçüde hızlı gitmemesi bizi şaşırtmamalı. Mesele her zaman yatırımla alakalı. Biz bu yatırımı nasıl artırabiliriz, işletebiliriz, bunu konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
     
    Geçen yıl bazı şeylerin iyi göründüğünü, ancak kriz öncesi dönemle kıyasladığında doğrudan yabancı sermaye akışının yüzde 40 daha az olduğunu vurgulayan Gurria, dolayısıyla daha çok fazla şey yapılması gerektiğini aktardı.
     
    Gurria, yatırımın ekonomik coğrafyasının geliştiğini ve çeşitlendiğini belirterek, piyasa ekonomilerinin son yıllarda rekor seviyelerde yatırım çıkışları olduğunu anlattı.
     
    Ancak, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yavaş giden sınır ötesi yatırımların, yatırım eksikliğini telafi etmediğini vurgulayan Gurria, “Doğrudan yabancı yatırım akışları özellikle AB kapsamında çok keskin düşüş gösterdi. 2007 krizinden önceki dönemde 857 milyarken, 208 milyara düştü. Bu inanılmaz bir düşüş. Çok düşük faiz oranları var. Yüksek borsa kazançları söz konusu ama Avrupa alanında GSYH yatırım oranı 2008 seviyesine göre 5’te 1 düşüş gösterdi. Bu avro alanındaki zayıflığa işaret ediyor” diye konuştu. 
     
    “YATIRIM, KÜRESEL DEĞER ZİNCİRİNE ETKİLİ ENTEGRASYONUN KİLİDİDİR”
    Angel Gurria, yatırımın küresel değer zincirine etkili entegrasyonun kilidi olduğunu belirterek, yatırım olmazsa küresel değer zinciri olmayacağının altını çizdi.
     
    Yatırımın, küresel değer zincirine etkili entegrasyon için bir önkoşul olduğunu dile getiren Gurria, küresel ticaretin dinamiklerinin değiştiğini ve küresel ticaret akışlarının giderek artacak şekilde küresel değer zinciri etrafında organize olduğunu anlattı.
     
    Gurria, küresel değer zinciriyle kalkınmayı hızlandırmak isteyen ülkelere yönelik ise şunları kaydetti:
     
    “Ticarete açık olma durumu yeterli değil. Yatırım daha da önemli. Bağlantıları güçlendirmek, yatırım kapasiteleri oluşturmak, istihdam yaratmak, becerileri geliştirebilmek, kalifiye eleman sağlamak ve katma değer üretmek için yatırım yapmalı. Yüksek kaliteli altyapı yatırımları önemli. Mal, hizmet ve insanların ulaşımını sınır ötesi şekilde sağlamak için yatırımlar önemli. Lojistik, finans gibi konular alt yapı yatırımlarını tamamlayıcı ögelerdir.
     
    Yatırımların getirisini maksimize etmek için teknik ve mesleki eğitim sistemleri mutlaka ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olmalı. Öyle genç insanlar oluşturmalıyız ki piyasa ihtiyaçlarını karşılasın. Yoksa bir diplomanız olur ve piyasa sizi kabul etmez, iyi bir iş bulamazsınız. Biz bu konuya OECD olarak büyük taahhüt verdik. ‘Beceri’, ekonominin canlandırılması için çok önemli bir başlıktır.”
     
    Gurria, Bilgi-İletişim Teknolojileri (ICT) sistemlerinin şirketler ve ülkeler arasında kesintisiz bilgi akışı sağladığına dikkati çekerek, bu sistemlerin gitgide artacak şekilde önemli hale geldiğini söyledi.
     
    “BÖLGESEL ANLAŞMALAR MUTLAKA ‘LEGO’ GİBİ OLMALI”
    Angel Gurria, mevcut ekonomik belirsizlikler ve finansal piyasa getirilerine bakıldığında, temettü veren şirketlerin, daha fazla yatırım yapanları cezalandırdığını ifade etti.
     
    “Yapılmaması gereken şeyler yapıyorlar. Temettü dağıtıyorlar, karları alıp daha fazla büyüme, refah ve istihdam için yatırım yapmıyorlar. Böyle yaptıkları için hissedarlar onları cezalandırıyor” diyen Gurria, gerçek ve verimli yatırım için bunların büyük engeller olduğunu ve politika reformları gerektiğini söyledi.
     
    Gurria, yatırım ödemelerinin düşük ve kar üzerindeki vergilerin çok yüksek olmasının şirketlerin cesaretini kırdığını dile getirerek, sadece yatırımlara bakmaktansa bütüncül bir yaklaşım gerektiğini aktardı.
     
    “Sorunu biz yarattık, çözecek olan da biziz” diyen Gurria, OECD’nin güncellenmiş politika çerçevesinin, yatırımlar için kapsamlı ve sistematik olduğunu kaydetti.
     
    Yeşil yatırımların gerekliliğine dikkati çeken Gurria, bunların kapsayıcılığı teşvik eden ve rekabet gücünü artıran projeler olması gerektiğini söyledi.
     
    Gurria, rekabetin önündeki kısıtlamaların azaltılmasının, özel sektör yatırımlarını teşvik etmek için son derece önemli olduğunu belirterek, “Bu azımsanmamalı. Biz daha fazla rekabet edebilmek, mal ve hizmet alabilmek, daha fazla yatırım olsun istiyoruz. Krizden sonra yatırımların serbestleşmesi ivmesi yavaşladı. Bölgesel anlaşmalar mutlaka ‘lego’ gibi olmalı. Legolar gitgide büyüyebiliyor” diye konuştu.