Ocak-ekim döneminde faiz dışı fazla 32,4 milyar TL oldu

0
26

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Ekim ayında bütçe açığı 104 milyon lira ile sınırlı kalmış, faiz dışı fazla ise 2,8 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim döneminde bütçe açığı 12,1 milyar lira, faiz dışı fazla ise 32,4 milyar lira olmuştur.” ifadelerini kullandı. 

Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, ocak-ekim dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi.
Bütçe gerçekleşmelerinin yıl sonu tahminleri ile uyumlu seyrettiğini belirten Ağbal, ekim ayında bütçe açığının 104 milyon lira ile sınırlı kaldığını, faiz dışı fazlanın ise 2,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Bu yılın ocak-ekim döneminde ise bütçe açığının 12,1 milyar lira, faiz dışı fazlanın ise 32,4 milyar lira olduğuna işaret eden Ağbal, “Yılın ilk 10 ayındaki bütçe açığı yıl sonu için öngörülen 34,6 milyar liralık açığın yüzde 35’ine denk düşmektedir.” değerlendirmesinde bulundu. 

Ocak-ekim döneminde harcamaların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artarak 460 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, bütçe gelirlerinin ise aynı dönemde yüzde 12,5 artarak 447,9 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
Ağbal, bu dönemde vergi gelirlerinin yüzde 9,5 yükselerek 365 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 28,1 artarak 82,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Ekim ayında bütçe gelirlerinin baz etkisinden arındırıldığında güçlü bir performans sergilediğine dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:

“2016 yılı ekim ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 azalarak 43,4 milyar lira, vergi gelirleri ise yüzde 2,8 artarak 36,1 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Ancak 2015 ve 2016 yılları ekim aylarından 4,5G ihalesi ve BOTAŞ nedeniyle tahsil edilen arızi gelirleri hariç tuttuğumuzda merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yüzde 11, vergi gelirlerinin ise yüzde 9,4 arttığı görülmektedir.”

Yeniden yapılandırmada kasım ayı hatırlatması 
Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında 14 Kasım itibarıyla 6,2 milyon başvuru alarak 56,6 milyar lira tutarında alacağı yapılandırdıklarını, yapılandırılan tutarlara karşılık da 2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Maliye Bakanı Ağbal, “Vatandaşlarımıza bu önemli fırsatı kaçırmamaları ve başvurularını 25 Kasım’a kadar yapmalarını önemle hatırlatıyorum. Ayrıca vatandaşlarımız unutmasın, peşin ödemeler ve ilk taksit ödemelerinin kasım ayı içinde yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımız ödemelerde 30 Kasım tarihini sakın kaçırmasınlar.” ifadelerini kullandı.