‘Obezite kanser riskini artırıyor’

0
26

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, obez hastalarda diyabet, kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyonun dışında, özellikle meme, kalın bağırsak ve prostat kanserlerinin görülme sıklığının yüksek olduğunu belirtti.

Ersoy yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda dünya genelinde obezite görülme sıklığında artış olduğunu kaydederek, bunun çeşitli hastalıkların oluşumuna zemin hazırladığını ifade etti.

Obezitenin, yaşamı tehdit eden önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Ersoy, bu sorunu yaşayanların yüzde elliden fazlasının yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve solunum sistemi hastalıkları, eklem hastalıkları gibi problemlerle mücadele ettiğini bildirdi.

“Obez hastalarda görülme sıklığı oldukça artan kanser olguları dikkat çekicidir. Meme, kalın bağırsak, prostat kanserleri obez insanlarda daha sıklıkla görülmektedir” bilgisini veren Ersoy, açıklamasında şunları kaydetti:

“2035 yılına kadar her dört yetişkinden üçü obez olacak”
“İngiltere’de yapılan araştırma kapsamında 700 bin kanser vakasının fazla kilolu ya da obez oldukları saptandı. Araştırma sonucunda, 2035 yılına kadar her dört yetişkinden üçünün obez olacağı hesaplandı, 2030 yılında ise çoğu insanın fazla kilolu olacağı öngörüldü.

Yirmi yıl içerisinde görülecek obeziteye bağlı 700 bin kanser olgusunu sadecekanser vakaları olarak düşünmek doğru değil. Bundan başka, milyonlarca diyabet, kalp hastaları ve kalp krizi geçirecek olan hastalar olarak da düşünmek gerekli. Bu hasta grubu için her yıl yaklaşık 2,5 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç var.

2015 yılında İngiltere’de obez nüfus kadınlarda yüzde 30, erkeklerde yüzde 29 iken, bu oranın 2035’te yüzde 41’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Eğer bu oran sadece yüzde 1 düşürebilirlerse 20 yıl içerisinde 64 bin kanser olgusunun engellenebileceği hesaplanıyor.”