Obama: IŞİD mutlaka yenilecek

    0
    22
    Obama, Başkan olarak yaptığı son “Birliğin Durumu” konuşmasında, daha çok ABD’yi ve Amerikalıları ilgilendiren konulara değinmeyi tercih etti. 

    Konuşmasında IŞİD konusuna da değinen Obama, ABD’nin öncülük ettiği koalisyon güçlerinin mücadelesinde IŞİD’in mutlaka yenileceğini vurguladı ve İslam’a karşı ABD içinde ya da dışında yapılan saldırıların da durması gerektiğini belirtti. Cumhuriyetçi Partili başkan aday adaylarının, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin, ırkçı ve dinci ayrıştırma söylemlerini eleştiren Obama, bu tür söylemlerin ABD’nin ilkelerine, dünyaya ve insanlara bakış açısı ile ters düştüğü uyarısında bulundu. 

    ABD’yi ABD yapan en güçlü ve büyük özelliklerin başında, dil, din, ırk, kültür ayırımı, ekonomik durum ayrımcılığı yapmamak olduğunu belirten Obama, Amerikalıların kendi seçimlerini kendilerinin yapacağını, ya birbirleriyle kucaklaşmayı, ya da ayrışmayı seçeceklerini ancak ayrışmanın kimseye huzur, barış, mutluluk getirmeyeceğini anlattı. 

    ABD ordusunun gücüne ve başarılarına değinen Barack Obama’nın, konuşma yapmasından bir kaç saat önce İran tarafından biri kadın 10 Amerikan askerinin gözaltına alınması ve iki donanma botununa el konulması konularına değinmediği dikkat çekti.

    Kendisi iktidara geldikten sonra, ABD’nin dünyadaki imajının büyük oranda değişerek iyileştiğini savunan Obama, Kasım ayında yapılacak seçimler öncesindeki konuşmasında, iç politikaya ağırlık verdi.

    Obama, istihdam, bilimsel çalışmalar, sağlık hizmetleri, küresel ısınma konusunda alınabilecek önlemler ve bu alanda Amerikalı şirketlerin ticari alanda sağlayabilecekleri çıkarlar, gelir dağılımı adaletsizliği, ucuz ya da ücretsiz eğitim, kadınlar ve erkekler arasında eşit ise eşit ücret politikası, geleneksel Amerikan aile dayanışması, geleceğe yönelik iyimser olma gibi konuları öne çıkardı. 

    Başkan olarak en büyük üzüntüsünün, Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti’yi, ABD’nin ve Amerikalıların ortak çıkarları söz konusu olduğunda ortak çalışma alanına çekememiş olma duygusu olduğunu dile getiren Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu kongreden, ulusal çıkarlar konusunda daha duyarlı bir yaklaşım umduğunu belirtti. 

    Amerikalı politika yorumcuları, Beyaz Saray’daki görevi bu yıl sonu bitecek olan Başkan Obama’nın ABD Kongresi’nden yaptığı son konuşmayı, 2016 Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde, özellikle iç politika içerikli ve Demokrat Parti propagandası ağırlıklı olarak değerlendirdi.

    Barack Obama’nın iç politikaya yönelik sözleri, kongrede kendisini dinleyenler tarafından yoğun olarak, bazen de ayakta alkışlandı.