Nasıl lider olunur?

0
95

FINANS SEKTÖRÜNÜN yakından tanıdığı ve şu anda yönetim danışmanlığı, liderlik ve kişisel gelişim danışmanlığı ile profesyonel yönetici koçluğu yapan Erhan Tunçay’ın “Fark yaratan liderlik” adlı kitabı çıktı. Kariyeri boyunca Garanti Bankası başta olmak üzere Türkiye’nin sayılı kurumlarında yöneticilik yapan Tunçay, okuyucularına liderlik sırlarını keşfe davet ediyor. 15 yılı üst düzey yönetici, 25 yıla yakın profesyonel çalışma hayatı boyunca liderlik, satış ve pazarlama teknikleri, iletişim, risk analizi gibi konularda eğitimler alan Tunçay, şimdi bu birikimlerini gelecek nesillere de aktarmak istiyor.
Kitap Garanti Bankası’nın eski genel müdürü Akın Öngör’ün önsözüyle başlıyor. Akın Öngör, “Güçlü ve iyi liderliğin müthiş gücüne inanırım. İyi liderler kurumları, toplumu, ülkeleri değiştirebilirler. Kötüsü felakete yol açabilir. Günümüzde iyi lider eksikliğini ülkemizde ve dünyada o kadar hissediyoruz ki sürekli iyi liderler çıkmasını arzu ediyoruz” diyor. Erhan Tunçay’ın çalışma hayatı deneyimlerinden yola çıkarak kaleme aldığı kitapta güçlü liderlik şöyle tanımlanıyor: “Güçlü lider kendisi ve kendi çıkarından önce ekibinin çıkarını düşünen ve bu yaklaşımını onlara hissettiren kişidir.” Liderin en önemli özelliğini ise “birey olarak önce insan olmak” olarak belirtiyor.
Tunçay teknolojideki gelişimin önümüzdeki 10 yılların yeni bir dönemin habercisi olduğuna vurgu yaparak, bu dönemde güçlü liderlere daha fazla ihtiyaç duymanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Yapay zeka, sürücüsüz araçlar gibi gelişmelerin yeni meslekler ortaya çıkaracağını ve bazı mesleklerin ortadan kalkacağını anlatan Tunçay, iyi bir liderin farkındalığının da yüksek olması gerektiğini kaydediyor. Tunçay kitapta şöyle diyor: “Lider olmak için en üst makama, yani genel müdür, genel müdür yardımcısı ya da makamın adını ne koyarsak koyalım ulaşmamız gerekmiyor. Bir birimde size bağlı çalışanlarınızı, takipçilerinizi dikkate alarak onların iş ve özel sorunları ile ilgilenmeniz, onları düşündüğünüzü, desteklediğinizi hissettirerek güven vermeniz, onların çıkarlarını gözettiğinizi göstermeniz ve kalbiniz, duygularınız ile bağ kurmanız sizi lider yapar. Liderlik budur.” Tunçay, “Yaşadığınız hayatta önce insan olmayı, iyi insan olmayı hedefleyin” diyor. Gerisi zaten geliyor.
Erhan Tunçay, güçlü liderin özelliklerini ise şöyle sıralıyor: “Personeline zaman ayırır. İnsanlara güvenir. Kriz anında soğukkanlı ve rahattır. Onunla çalışmak bir zevktir. İnsanlara adil davranır. Sözünün eridir. İşe zamanında gelir gider. Ekibiyle gurur duyar. Başarısızlığı üstlenir. İlişkilerinde sıcak ve samimidir. Ekibini başarıya götürür. Bilgisini yayar. Hatasını itiraf eder, hata yapanı affeder. Ekibini korur. Herkesin potansiyelinin ortaya çıkmasına rehberlik eder. Sorunları basite indirger. Sevincini ve kederini personeliyle paylaşır.”