Mülteci almamak için 300 bin dolar ödedi

    0
    16

    İsviçre’de zenginlerin yaşadığı nezih bir yerleşim yeri olan Oberwil-Lieli mültecilerin bölgelerine yerleşmemesi için 300,000 dolar ceza ödemeyi kabul etti.

    Zürih yakınlarında olağanüstü güzellikteki kasabada suç oranı sıfır ve nüfus 2,200 kişiden ibaret; bunlardan 300 kadarı da milyoner. Bu ay başında yalnızca  10 mülteciyi yöreye kabul edip etmemeyle ilgili yapılan referandumda nüfusun yüzde 52’si mültecilerin alınmaması yönünde oy kullandı. 

    İsviçre hükümeti 50,000 kişilik mülteci alımını 26 eyaletine paylaştıracak bir kota belirledi ancak Oberwil-Liel mültecileri kabul etmeyerek, ceza ödemeye razı oldu.

    Konuyla  ilgili olarak açıklamaya yapan yöre sakinlerinden biri, “hayatımız boyunca çok çalıştık ve bozulmasını istemediğimiz mükemmel bir kasabamız var. Mülteciler buraya yakışmaz, onları kabul edemeyiz” dedi. Köln’de yılbaşında yaşanan taciz olaylarının referandumda az bir farkla da olsa red oyu çıkmasında önemli bir rol oynadığı kaydediliyor.

    Oberwil-Lieli Belediye Başkanı Andreas Glarner de referandumdan çıkan red kararının hükümetin dayattığı kotaya yönelik bir tepki olduğunu söyledi. “Bu para mültecilere yardım olarak gönderilebilir ama eğer onları buraya kabul edersek, yanlış mesaj çıkar. Bu durumda başkaları da gelmek isteyecek ve sonuçta insan kaçakçılarının eline düşüp, denizlerde boğulma riskiyle karşı karşıya kalacaklar.”