Morgan Stanley Türkiye 2016 TÜFE beklentisini düşürdü

0
32

Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel’in Türkiye’deki enflasyon gelişmelerini değerlendirdiği raporda, Türkiye’de TÜFE’nin Ocak ayındaki yüzde 9.6 seviyesinden Mayıs’ta yüzde 6.6’ya sert bir şekilde gerilediği belirtildi.

Raporda, diğer bir çok kurum gibi Morgan Stanley’nin de asgari maaşa getirilen yüzde 30 zam ve güçlü yurtiçi talep büyümesi nedeniyle bu düşüşü beklemedikleri ifade edildi.

Morgan Stanley raporunda, TÜFE’nin temelde, uygun hava koşullarından daha çok Rusya yaptırımlarına bağlı olarak gıda fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gerilediği belirtildi. 

Morgan Stanley’nin hesaplamalarına göre, Ocak’tan bu yana TÜFE’de yaşanan 3 yüzdelik puanlık düşüşün yüzde 73’ü gıdaya bağlı, toplamın yüzde 53’ü de sebze fiyatlarındaki düşüşe bağlı yaşandı. Morgan Stanley, domates, soğan ve patatesin enflasyondaki düşüşün yüzde 27’sini oluşturduğunu belirtti.

Morgan Stanley, Türkiye’ye ilişkin 2016 sonu TÜFE tahminini Nisan’daki yüzde 7.4 seviyesinden yüzde 6.8’e revize etti. Raporda piyasa beklentisinin yüzde 7.0 ila 7.5 seviyesinde bulunduğu belirtildi. 

Ergüzel, TÜFE tahminlerinde yukarı yönlü risklerin bulunduğunu da ifade etti. Raporda bu riskler şu şekilde sıralandı:

1) Türkiye ve Rusya’nın tekrar yakınlaşması
2) Gıda sektöründe süregelen yapısal olaylar
3) Baz etkisinde beklenen geri dönüş
4) Artan enerji fiyatları
5) Asgari maaşın geriden gelen etkisi
6) TCMB’nin para politikası duruşunun yeni bir kısır döngü yaratması (Muhtemelen 2017’nin 1. Çeyreği)