Moda dünyasında kadın çantaları hüsran yaşıyor

    0
    32

    HER ALTINA hücum balonunun sönmesi gibi el çantası furyasının da kaçınılmaz olarak sonuna gelinmiş bulunuyor. ABD’de yıllarca çift haneli büyümeye tanık olan el çantası satışları durağanlaştı. Euromonitor International’a göre, 9,3 milyar dolarlık pazar geçen yıl yalnızca yüzde 2 büyüme kaydetti. (2015 yılında ise kadın çantası pazarı yüzde 1 gerilemişti.)

    Çanta üreticilerinin bu tablo karşısında başkalarını değil yalnızca kendilerini eleştirmeleri gerekiyor. Pazarda patlama yaşandığı günlerde Michael Kors, Coach ve Kate Spade gibi markalar sürekli mağazalar açtılar, ucuz fiyatlı kategorilerini genişlettiler ve outlet mağazaları ürünleriyle doldurarak, rakipleriyle itiş kakış kendilerine yer açmaya çalıştılar.

    Bu çanta yığını fiyatların gerilemesine, buna bağlı olarak kâr marjlarının düşmesine ve markaların ucuzlamasına neden oldu. Öte yandan, büyük, kabarık çantalardan daha küçük, uzun saplı ve çaprazlama asılabilen modellere yönelim bu kan kaybını daha da artırdı.

    Bellibaşlı ABD’li çanta markaları arasında, bu iştahsızlığa hemen tepki veren Coach tekrar üst segmente hitap eden bir strateji benimsedi. Halen markanın sattığı çantaların yarısından çoğunun fiyatı 400 doların üzerinde; bu da bir önceki yıla göre yüzde 30’luk bir artış anlamına geliyor. Kors ürünlerini çok katlı mağazalardan çekerek lüks havasını yeniden tesis etmeye çalışıyor. Kate Spade de çantalarını bizzat kendisi satışa sunuyor.
    Sıkıntılı günler yaşayan çok katlı mağazalar ise müşteri trafiğini artıran kadın çantası pazarının bir an önce canlanmasını dört gözle bekliyor. Macy’s CEO’su Terry Lundgreen kısa süre önce yaptığı açıklamada, “Büyük markaları yeniden rayına oturtmamız gerekiyor” demişti.

    Bu durgunluğun nedeni, alışveriş yapanların artık büyük çanta istememeleri değil. Michael Kors CEO’su John Idol kısa süre önce yaptığı açıklamada, geçen yıl son çeyrekte yüzde 11 oranında daha fazla çanta sattıklarını söyledi. Sorun şu ki, hâlâ çok fazla ürün indirimli fiyattan satılıyor ve alışverişe çıkanların da çantaları gerçek fiyattan satın almaya başlamaları için biraz daha beklemek gerekebilir.