Mikro KOBİ’lere Aktif Bank’tan cansuyu

0
106

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası konumundaki Aktif Bank, bugüne kadar bireysel krediler ve yatırım bankacılığı alanında büyürken, bu yılsonunda KOBİ bankacılığına da giriyor. Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, sadece Mikro KOBİ’lere yöneleceklerini vurgularken, bu alanda yaratılacak çok değer olduğuna dikkati çekiyor. Bankanın bu yılın sonunda yeni ürününü müşterilerine sunması bekleniyor.
Yatırım bankası olarak faaliyetlerine başlayan banka, 2006 yılında yeniden yapılanmaya giderek stratejisini “şubeleşerek değil, alternatif dağıtım kanallarıyla yeni nesil bankacılık yapmak” olarak belirledi. 11 milyar TL aktif büyüklüğü bulunan bankanın 2017 yılı ilk 6 aylık net dönem kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artışla 103,6 milyon TL oldu.

Perakende bankacılık, kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve özel bankacılık yapan banka, Mikro KOBİ ile daha geniş kitlelere ulaşarak müşteri sayısını artırmayı hedefliyor. Çalık Grubu’na bağlı Aktif Bank ve iştirakleri, Ankara başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilde akıllı kart ulaşım sistemleri ve fatura tahsilat hizmetleriyle geniş bir kesime ulaşıyor. Bireyselde Aktif Bank’ın 6 milyon müşterisi bulunuyor. İştiraklerinin faaliyetleriyle birlikte Aktif Bank’ı bir iceberg’e benzeten Serdar Sümer, “Banka lisansımız var ama iştiraklerin yapısına da baktığımızda sadece finans hizmeti vermiyoruz. Bu yapının içinde teknoloji ana merkez. Aslında bir fintech şirketiyiz” diyor. Aktif Bank’ın Türkiye’nin en verimli bankası olduğunu söyleyen Serdar Sümer ile banka ve iştiraklerinin yeni iş alanları ile hedeflerini konuştuk.
 
Türkiye’deki bankalardan farklı bir stratejiniz uygulayarak şubesiz bankacılık yapıyorsunuz. Bu strateji size ne sağladı?
Aktif Bank 1999’da yatırım bankası olarak kuruldu. 2006-2007 yıllarından bu yana ise şubesiz bankacılık stratejisini uyguluyor. Bu değişikliğe gidildiği dönemde grubumuz enerji ve finansı kendisine stratejik alan olarak belirliyor. Ama finans alanında farklı bir şey yapmak istiyor. Çünkü, Çalık grubu bireye değen işler yapmak istiyor. Bu kapsamda elektrik dağıtım şirketine yatırım yapılırken, Aktif Bank da yatırım bankası olmasına rağmen teknolojiyi kullanarak bireylere ulaşan ürünler sunuyor. Bu bir anlamda mevcut yapıyı disturb (bozmak) ediyor. Diğer yandan, dünyada yapılan araştırmalar şubeye giden müşteri sayısının giderek azaldığını gösteriyor. Biz bir anlamda süpermarket mantığıyla hareket ederek ürünlerimizi mevcut yapıların içinde müşterilerimize sunuyoruz. PTT ile işbirliğimiz böyle başladı. Ardından beyaz eşya, mobilya bayileri ve oto galerileriyle anlaşmalar yaptık. Zaten bir network var ve biz müşterilerimize bu kanallardan ulaşıyoruz. Bir taraftan da verimlilik anlamında iyi bir model kurmuş olduk. Gururla söyleyebilirim ki şu anda Türkiye’nin en verimli bankası biziz.
 
Kaç müşteriniz var? Ürünlerinizden biraz bahseder misiniz?
Bireyselde 6 milyon müşterimiz var. Bazı ürünlerimizin Aktif Bank’ın olduğu anlaşılmıyor. Bu bilinçli bir tercih. Örneğin, N Kolay Kredi ürünümüz var. Basit bir şekilde başvuru yaparak kredi alabiliyorsunuz. N Kolay Kredi ile bugüne kadar yaklaşık 500 milyon TL kredi kullandırarak ihtiyaç kredilerinde sektörün 5 katı hızla büyüdük. Gerçek anlamda halka ulaşan N Kolay Bono’yu halka arz ettik. 200 TL’den 500 bin TL’ye kadar olan birikimlerini değerlendirmek isteyen her gelir düzeyindeki tasarruf sahibinin ilgi gösterdiği N Kolay Bono, vade sorunu ve faiz kaybı olmadan da bozdurma imkânı sunuyor. Diğer yandan 3 milyona yakın kişinin kullandığı Passolig kartı var. Bu kartı taşıyan 1,5 milyon kişi ayrıca bizim de müşterimiz. İştiraklerimizden para transferi şirketi UPT Ödeme Hizmetleri’nin 600 temsilcisi var. N Kolay Ödeme Kuruluşu’nun ise fatura ödemeleri için 500 franchising’i ve 4.500 kiosk’u bulunuyor. 3 milyona yakın kişi her ay bu noktalarda fatura ödüyor. Yazarkasa şirketimiz ise 120 bin noktaya ulaştı. Böyle bakıldığında banka ve iştirakleri üzerinde biz 6 milyon bireye bir şekilde temas ediyoruz.
 
Bankanın geri dönmeyen kredi oranı nedir?
Sektörün altında yüzde 1.9 seviyesinde. İyi yönettiğimizi düşünüyorum tabi bunda ölçeğin küçük olmasının da avantajı var.
 
KOBİ’lere yönelik çalışmalarınız var. KOBİ’ler tüm bankaların ilgi alanında. Siz bu alanda nasıl bir fark yaratacaksınız?
Sadece Mikro KOBİ’lere ulaşmayı planlıyoruz. Bizim şubemiz yok. Terzi gibi ölçü alarak işlem yapmıyoruz. O yüzden bizim ürünlerimiz standart olmak zorunda. Basit, kolay alınmalı ve herkesin ihtiyacını karşılamalı. Biz aslında iştirakimizin yazar kasa satışlarıyla KOBİ’lerle bir anlamda temastayız. KOBİ segmentinde Mikro KOBİ’ler kredi kullanma konusunda en olumsuz koşullara sahipler. Bu nedenle teknolojiyi de kullanarak burada Mikro KOBİ’lere bir değer yaratacağımızı düşünüyorum. Şu anda ürünle ilgili yazılımlar hazırlanıyor. Yılsonunda tanıtımını yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz Mikro KOBİ’lerin 50-100 bin TL’lik temel işletme sermayelerine çözüm getirmek.
 
Yenilenebilir enerji finansmanında hedefleriniz nedir?
Yenilenebilir enerji tarafına ciddi finansman sağlıyoruz. Bu yıl için 300 MW civarında, 300 milyon dolarlık bir finansman hedefimiz bulunuyor. Londra’da Green Bond finansman imkânlarının değerlendirileceği bir seyahatimiz olacak. Yurtdışından fonlarla bunu finanse edip buraya yatırımcı olmak istiyoruz. Bu fonlara halka da yatırım imkânı vermeyi planlıyoruz. Şu anda bireyler ağırlıklı olarak gayrimenkul, altın, hisse senedi ve mevduata yatırım yapıyor. Biz güneş santraline ortak olmak ister misin diyeceğiz.
 
Bankanın ilk altı aylık bilançosu nedir?
Aktif büyüklüğümüz 11 milyar TL’ye geldi. Türkiye’de bankacılık sektöründeki müşteri sayısının 36-37 milyon olduğu düşünüldüğünde müşteri pazarından yüzde 13 pay almayı başardık. Özkaynak kârlılığımız da yüzde 18 ile sektör ortalamasının üzerinde. Sektörde ilk dört-beş bankanın çok kâr ettiği görülüyor. Orta segmentteki bankalar ise fazla kâr edemiyor. Bir orantısızlık var. Sektör ortalaması büyükler tarafından çok domine ediliyor. Biz yine de sektör ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Gelir-gider rasyomuz yüzde 30 ile sektörün en iyisi. Verimliliğimizi sağlayan da bu. Yani biz 1 TL gelir için 30 kuruş harcıyoruz. Sektör ortalaması ise 55 kuruş seviyelerinde. Bu yılın ilk 6 ayında net dönem kârımız da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artışla 103,6 milyon TL oldu.
 
Bu artış nereden kaynaklandı?
İşletme giderlerimiz üç–dört yıl öncesine göre daha düşük. Robot yazılımları devreye aldık. Diğer yandan, yatırımlarımızın meyvelerini alıyoruz. N Kolay Kredi ve N Kolay Bono’yu sunduk. Passolig’in bilanço üzerindeki maliyeti zamana yayılarak azaldı. Kağıtsız ofise geçiyoruz, bu iş süreçlerimizi kısaltıyor. Yani maliyet kontrolü bilanço ve gelir artışını getiriyor.
 
Beş yıl sonra Aktif Bank’ı nerede görüyorsunuz?
Öncelikle ne olmayacağımızı söyleyeyim; Çok şubeli olmayacağız. Aktif büyüklüğünde ilk 5’te olmak gibi bir kaygımız yok. Ama şunu yapacağız; Müşteri sayımızı çok fazla artıracağız. Ulaşılamayan, bankacılık sektöründen yeterince hizmet alamayanların bankası olacağız. Yani bankacılık sistemine tam giremeyenlere ulaşmak istiyoruz. Mikro KOBİ’ler bunun bir kısmı, bazı bireyler de bunun içinde. Her zaman verimli bir banka olacağız. Teknolojiyi daha fazla kullanacağız. Örneğin, para transferi olması gerekenden daha zor. Cumartesi-pazar para transferi yapamazsınız. Uzun IBAN numarası yazmanız gerekiyor. Biz bunları kolaylaştırmak istiyoruz. Aktif Bank bir iceberg. Banka lisansımız var. Yatırım bankasıyız ama iştiraklerle birlikte baktığınızda teknoloji ana merkezimiz. Bir tarafımız kabiliyetli bir yatırım bankası, diğer tarafımız finansal teknoloji firması. Bir fintech şirketiyiz aslında. Bunu önümüzdeki dönemde daha ön plana çıkarmak istiyoruz.
 
Geçtiğimiz aylarda Passolig kartı kullanmadan cep telefonuyla stada giriş imkânı veren Passo Mobil uygulamasını tanıttınız. Şu ana kadar kaç kişi indirdi bu uygulamayı? Burada farklı şeyler yapacak mısınız?
Passo Mobil uygulamasıyla tüm kart ve biletleme ihtiyaçlarını tek bir mobil uygulama altında birleştirerek taraftarın hayatını kolaylaştırmayı hedefledik. Passo Mobil uygulamasını 1,5 ayda 400 bin kişi indirdi. Passolig sahipleri artık Passo Mobil uygulamasıyla maçlara cep telefonunu okutarak giriş yapabiliyor. Diğer yandan, yeni bazı çalışmalarımız da var. Yaklaşık 6-7 ay önce Passolig ürünü ne olmalı diye bir hackathon yaptık. Buradan güzel fikirler çıktı. Bunların bir kısmını uygulamaya almayı planlıyoruz. Örneğin, Passolig kartı sahipleri cep telefonuyla birbirlerine para transferi yapabilecekler. Arkadaşlarının da maçta olduğunu uygulamada görebilecekler. Tabi isteyen kendisini gizleyebilecek. Oyunlar ve eğlenceli yarışmalarımız olacak. Örneğin, futbol menajerliği oyunu olacak. O hafta oynayan oyunculardan bir takım kuranlar, oyuncuların aldığı puana göre yarışabilecek. Passo Mobil’in eğlenceli ve interaktif bir uygulama olmasını istiyoruz.
 
Passolig’i yurtdışına taşıyacak
 
Passolig’in yönetimini yapan EKent Teknoloji ve Ödeme Sistemleri şirketinizin akıllı ulaşım konusunda da çalışmaları var. Bunlarla ilgili bilgi verir misiniz?
Futbol dünyasını mobile indirdiğimiz gibi ulaşımı da cep telefonuna indiriyoruz. Ankara’da EGO ile beraber testleri yapılıyor şu anda. Ankara’nın ulaşım sistemi kartını 3,5 yıldır biz işletiyoruz. Şimdi bunu mobile taşıyoruz. Ulaşım kartına para yükleme derdine son verecek. Otobüsün kaç dakika sonra geleceği konusunda alarm kurulabileceği gibi rota planlaması da yapılabilecek. Diğer yandan, temassız ödemeli tüm banka kartları da ulaşımda kullanılabilir hale gelecek. Ankara dışında Düzce, Sakarya, Bolu, Kahramanmaraş, Aksaray ve Kütahya gibi birçok ilin de ulaşım kartlarını biz yönetiyoruz. Ankara’da mobil uygulamamız faaliyete geçtikten sonra bunu diğer illere de yayacağız.
 
EKent’in yurtdışına açılma planı var mı?
Hem Passolig tarafında hem ulaşım tarafında yurtdışıyla görüşmeler var. Ulaşımda Arnavutluk’la ilgili görüşmeler yapılıyor. Suudi Arabistan’da ise Passolig kart için görüşmeler yapılıyor.
 
‘Fiziki olarak kart ortadan kalkacak’
 
Diğer bankalar da yeni şube açmıyor artık. Mobil ve internet bankacılığı yatırımları yapıyor. Sizin avantajınız nedir?
Bizim avantajımız, zaten şubemiz yok. Yani ince yapılı bir bankayız. Diğer bankalar ise kilo vermeye çalışıyor. Kilo vermek ise ızdıraplı bir süreç. Vücudun kilo vermesine direnmesi gibi içeride de savaşan birimler var. Çünkü, dijital birçok insanın yaptığı işi anlamsız hale getiriyor. Ama tüm bankalar şunu görüyor: Daha verimli. Türkiye’de bankaların özkaynak kârlılığı yüzde 15-16 oranında. Türkiye’de yüksek bir oran bu. Hatta eleştiriye de maruz kalıyorlar. Ancak, ödeme sistemleri dünyasında bir verimsizlik var. Gelişmiş bir kart pazarımız var diye övünüyoruz ama bir taraftan da limit düzenlemesiyle verimsizlik sözkonusu. Üç-dört dominant banka kart limitlerini doldurmuş durumda, müşteriler başka yerden kredi kartı alamıyor. Bu düzenleme piyasada hâkim olan tarafların verimsizliği beslemesine de neden oluyor. Diğer taraftan, fiziki olarak kartın ortadan kalkacağını düşünüyorum. Örneğin, yeni nesil yazar kasa cihazlar yaygınlaştı. Bizim ortak olduğumuz şirketin pazar payı yüzde 40’lara ulaştı. Kredi kartı aslında müşteriyi tanımaya yarıyor. Bunun cep telefonu gibi binlerce yolu var artık. Herkes cep telefonu kullanıyor. Yazar kasalar da her işyerinde var. Geriye bir tek cep telefonu ve yazar kasaların banka bilgilerini eşleştirmesi kalıyor. Avrupa Birliği’nde 2018 Ocak ayında üçüncü tarafların banka hesaplarına erişim imkânıyla ilgili bir düzenleme yürürlüğe giriyor. Bu cep telefonuyla cihazlara direkt erişim imkânı verecek. Bu da aradaki ciddi komisyonların alınmamasını getirecek. Türkiye’de de bu gibi düzenlemelerin gelmesi ödeme sistemleri dünyasını da değiştirecek