Microsoft personeli ağaçlarda çalışacak

0
59

Ofis olarak düzenlenen mekanlar için her gün yeni bir yenilikçi fikir ortaya konuyor. Yenilikçi olmak için de bazen ilkel denilebilecek, en basit malzemelere oluşturulmuş yaşam alanlarına yönelim olabiliyor.

“Le Figaro”da yer alan haberde, Microsoft’un da bu trende uyarak, Amerika’daki çalışanları için ağaçlarda inşa edilen kabinleri gündeme getirdiği belirtiliyor. Tüm çalışanların kullanımına açık olan bu “ağaç evler” Microsoft’un Washington, Redmond’daki devasa kampüsü üzerinde, dış mekan çalışma alanı olarak tasarlanan yeni bir proje kapsamında yer alıyor. Şimdilik yerden birkaç metre yükseklikte iki kabin inşa edildi, üçüncüsü ise yolda.

İnternet bağlantısı ve elektrik prizleriyle donanmış olan bu mekanlar, üzerlerinde inşa edildikleri ağaçların büyümesine adapte olabiliyorlar. Microsoft yetkilileri personelin kendilerine, tercih şansları olsaydı, dışarıda çalışmaktan daha çok zevk alacağını söylediğini belirtiyorlar. Yetkililerden biri, “böyle bir yerde insanı çarpan ilk şey, içinde bulunulan ortamın mutlak sessizliği. Bu gerçekten mükemmel. İnsanlar çevreyi duyumsuyor ve bu da çalışma algısını tamamen değiştiriyor” diyor.

Peki ağaçlarda çalışmanın tek avantajı doğaya olan özlem mi? Amaç tabii ki yalnızca, doğada geçirilen hafta sonlarını anmak değil. Yapılan araştırmalar, bitkilerin, ağaçların çalışma yaşamının kalitesini olumlu etkilediğini ortaya koyuyor. Bu durum yaratıcılığı beslerken, stresi ortadan kaldırıyor.

Nitekim 150 denekle gerçekleştirilen araştırma da ilginç sonuçlar ortaya koydu; buna göre deneklerden, 5 dakika boyunca ekranda beliren renklere göre, klavyedeki tuşlara basmaları istendi. Daha sonra, deneyde 40 saniyelik bir ara verildi ve bu sürede ekranlarda iki farklı görüntü belirdi; buna göre, deneklerin bir kısmına mobilyalarla dolu beton bir teras, diğer kısmına ise, yine aynı teras ama  tamamen bitkilerle kaplı halde gösterildi. Araştırmacılar, bitkilerle dolu terasa hayran olan deneklerin işe başladıklarında çok daha verimli olduklarını belirlediler.