Merkez Bankası’nın faiz sınavı geldi!

0
33

Kur şokunun yarattığı büyük dalga yerini yavaş yavaş sakinleşmeye bırakırken MHP lideri Devlet Bahçeli, “Artık hiçbir ittifak arayışında değiliz” dedi. Bu çıkışla birlikte dün dolar kuru 5.87 TL seviyesine kadar tırmandı. Sonradan gelen açıklamalar yükselişi durdurdu. Hem Bahçeli hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’nın devam ettiği yönündeki açıklaması ile dolar kuru yeniden 5.75 seviyelerine geriledi. Şimdi ise Merkez Bankası’nın (TCMB) yarınki faiz kararı daha fazla önem kazandı. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı siyasi gelişmeler kurun hareketlerinin salınım haline bırakılmaması gerektiğini gösteriyor. Kur hareketinin yarattığı yüksek hasar ve enflasyon etkisi, faizlerin de yüksek seyrini korumasına neden oluyor.
Piyasalar için güçlü göstergelerden biri olan TCMB’nin faiz kararı 25 Ekim’de açıklanacak.
Piyasalar TCMB’nin bu toplantıda faiz artırmamasını fiyatlıyor. Yapılan anketler genel beklentinin faizlerde bir artış olmayacağı yönünde. Ekim ayı enflasyon verisinin de görülmek istenmesi beklentileri karşılayan bir TCMB kararının çıkmasına neden olabilir.

Karar öncesi durum
Dolar kuru bir önceki toplantıda TCMB’nin faizi 625 baz puan artırması ve Rahip Brunson’un yurt dışına çıkmasıyla sert bir geri çekilme yaşamış ve 5.5150’leri test etmişti. Kurda şok hareketi getirecek olan Cumhur İttifakı’nın dağılma olasılığı ve  beraberinde erken seçimi de tartışmaya açması olabilirdi. Böyle bir olasılık ise bu aşamada ancak iktidar partisinin yerel seçimlerde 3 büyükşehir belediyesini kaybetmesi halinde gündeme gelebilir. Ancak yerel seçimlere kadar bu havanın sürdüğünü görebiliriz.
Piyasa aktörleri için faiz kararı sürecinde klasik kur hareketleri yaşanıyor. Yabancılar fazla aktif olmadıklarına göre hareket, beklentileri yüksek yerli oyunculardan geliyor. Olası fırsatları ve oynaklığı değerlendirmek isteyenler açısından bu kur hareketleri tam da fırsat dönemi olarak tanımlanabilir. Karar öncesinde hareketlenen kur karar sonrasında ciddi bir beklenti oluşmamışsa gevşiyor.
Piyasalar nasıl tepki verebilir?
1- TCMB bir faiz değişikliğine gitmezse, dolar/TL kuru sert tepkiler vermese bile 5.75’in üzerindeki seyrini koruyabilir. Yurt içi yerleşik yatırımcıların dolar kurundaki gerilemelerde alıcı olduğu gözleniyor. Bu nedenle aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşmesi için ülkeye net döviz girişi olması ya da geleceğe yönelik kur artış beklentilerinin kırılarak yurt içi yerleşiklerin satış yapması gerekiyor. Teknik olarak bakıldığında ise dolar/TL kurunda 5.50’lerden gelen bir tepki olmakla birlikte aşağı yönlü hareket etkisini koruyor.

2 – Olası faiz indiriminde, dolar/TL kuru sert bir atakla 6.00 liranın üzerine tırmanır.

3 – Faiz yükselirse, dolar/TL kuru yeniden 5.50’lere geri çekilir ve yönünü 5.00 liraya doğru döndürür.
4 – Politika faizi değişmez, alternatif araçlar kullanılır ve piyasalara net bir mesaj verilirse yine kurda geri çekilmeyi görebiliriz. Enflasyonla topyekûn mücadelede en fazla eleştirilen başlıklardan biri de TCMB’nin varlığının olmaması idi. Enflasyonla mücadele noktasında kararlı bir duruş, piyasaların asıl katalizörü olacaktır.