Merkez Bankası’ndan yeni hamle

0
25

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptı.
   
Banka, bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayılar 0,2 puan azalttı.
   
TCMB’den yapılan açıklamada şöyle denildi:
   
“Finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapılmıştır. Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayılar 0,2 puan azaltılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.
   
Ayrıca, bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak üzere, yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırı 3 puandan 4 puana yükseltilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2,9 milyar ABD doları tesis dönemi içerisinde bankaların serbest kullanımına açılmış olacaktır.”

TCMB’nin hamlesini yorumlayan Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Hatırlanacağı gibi Ekim PPK’sında faiz indirimi yapmayan TCMB, Enflasyon Raporu sunumunda da enflasyon beklentilerini etkileyen her türlü faktörün politika kararlarında etkili olacağını belirtmişti. Mart ayından sonra toplamda 250 baz puan faiz indirimi yapılmasının ardından, kur hareketinin ve değişkenliğinin enflasyon beklentilerini bozacak seviyeye gelmesiyle beraber faiz indirimlerine ve sadeleştirme politikasına ara verildi. Bu süreç, TCMB’nin küresel koşulların iyileşmesini bekleyeceği bir dönem olacağı gibi; aynı zamanda erken hareket etmesinin de risk içerdiği bir dönem. Bu nedenden dolayı para politikasında kısa dönemde faiz değişikliklerinden ziyade, ilave likidite önlemlerinin alınması daha olası bir senaryo olarak karşımıza çıktı” değerlendirmesinde bulundu.