Merkez Bankası’ndan likidite hamlesi

0
26

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yaptı.
   
TCMB’den yapılan açıklamaya göre bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulurken, ikinci dilimde 0,1 puan, diğer dilimlerde 0,2 puan olacak şekilde azaltıldı.
   
“Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 700 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.” 

Ak Yatırım tarafından konuyla ilgili hazırlanan analizde şöyle denildi:

“Merkez Bankası bankaların rezerv opsiyon katsayılarında bugün yaptığı değişiklikle sisteme 700 milyon dolara kadar ek yabancı para likiditesi sağlanacağını duyurdu.  Hesaplamalarımıza göre uygulama bankaların fonlama maliyetinde 70 milyon TL kadar olumlu etki ile, net kârda 55 milyon TL kadar katkı sağlayabilir. Bu arada Ağustos’tan bu yana yapılan munzam karşılık oran ve ROK düzeltmeleri ile sisteme 2,6 milyar dolar karşılığı yabancı para ayrıca 2,3 milyar TL karşılığı da TL likiditesi sağlanmış oldu. Bu tutarların  yıllık net kâra etkisinin de yaklaşık 350 milyon TL düzeyinde olması beklenebilir. Düzenlemelerin banka kârları üzerindeki etkisi 2016 yılı sektör kâr beklentisinin 37 milyar TL düzeyinde olduğu dikkate alınırsa cüzi miktarlarda kalıyor (beklentinin %1’inden az). Ancak uygulama piyasada kredi artışının canlanabileceğine dair olumlu bir algı yaratabilir.”