​Merkez Bankası ne zaman faiz artırır?

0
61

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarında, genel olarak beklendiği gibi, değişikliğe gitmeyerek haftalık repo faizini yüzde 7,50’de, faiz koridoru üst sınırını yüzde 10,75’te, alt sınırını da yüzde 7,25’te bıraktı. 

Gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanacağını vurgulayan Merkez Bankası, küresel para politikalarının normalleşmesine karşı yol haritasını açıkladı. 

İŞTE MERKEZ BANKASI’NIN YOL HARİTASI

Merkez Bankası’nın kararı ve akabinde açıkladığı yol haritasının ardından faizlerde yükseliş hızlanırken, Dolar/TL 2,8943 ile rekor tazeledi. İki yıllık tahvil faizi 31 baz puan yükselişle yüzde 10,59 seviyesine tırmandı.

”NORMALLEŞME FAİZ ARTIRIMINA İHTİYAÇ DUYULMAYAN DÖNEMDE GERÇEKLEŞEBİLİR”
Merkez Bankası’nın yol haritasını Fortune Türkiye’ye değerlendiren Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, sadeleştirmenin piyasa tarafından yanlış anlaşıldığı görüşünde olduklarını belirtti.

Derici, sadeleştirmenin ancak FED’in politikaları normalleştiğinde, faiz artışları piyasa tarafından sindirildiğinde ve gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı geri döndüğünde gerçekleştirilebilecek bir şey olduğunu dile getirdi. 

Merkez Bankası’nın şu an bu sürece hazırlık yaptığını kaydeden Derici, piyasanın faiz artırımıyla tüm faizlerin bir araya getirileceğini düşündüğünü ancak normalleşmenin ancak faiz artırımına ihtiyaç duyulmayacağı bir dönemde gerçekleşebileceğini ifade etti.

2016 yılından önce tek bir politika faizine dönülmesini beklemediklerini kaydeden Derici sözlerini şöyle sürdürdü: ”Merkez Bankası ekstra sıkılaştırma yapacak bu da muhtemelen ortalama fonlama maliyetini yükseltecek. Politika faiz oranlarını değiştirme şeklinde olmayacak. Önümüzdeki dönemde FED’in faiz artırımına başlamasıyla türbülansın devam ettiğini, ağır satışların geldiğini görürsek Merkez Bankası’ndan politika faizinde artış bekleriz. Biz bunun son çeyrekte olabileceğini düşünüyoruz.”

Piyasada oluşan beklentinin gerçekleşmemesinin agresif bir satışa neden olduğunu bildiren Derici, ”Piyasa, Merkez Bankası’nın hem sadeleştirme yönünde önemli adım atmasını hem de kurdaki hareketliliğe karşı etkili bir adım atmasını bekliyordu. Bunlar gerçekleşmeyince kur üzerinde ekstra bir baskı gördük.” değerlendirmesinde bulundu.

”22 EYLÜL’DEKİ TOPLANTIDA FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR”
Şekerbank’ın konuya ilişkin raporunda, 22 Eylül’deki toplantıda faiz oranlarının arttırılmasını mümkün görüldüğüne dikkat çekildi.

Değerlendirmede şu görüşlere yer verildi: ”Enflasyon ve kurların seyrinin TCMB’nin para politikasını sıkılaştırma gereği doğurabileceği görüşümüzü uzunca süredir yineliyoruz ki likiditenin kısılması bu yöndeki bir adım. İkincisi, FED’in 17 Eylül’de açıklayacağı kararında faiz artırımının görülmesi durumunda, sadeleşme ile birlikte haftalık repo faizinin yükseltilmesi söz konusu olabilir-beri yandan, FED’in pas geçmesi bu adımı erteletebilir. Üçüncüsü, piyasalardaki fiyatlamanın güçlü bir faiz artırımına işaret ettiğini ifade etmek mümkün fakat siyasi belirsizliğe karşı böyle bir hamlenin etkinliğinin sınırlı kalması riski de bulunuyor.”