Merkez Bankası BOTAŞ’a ne kadar ucuz dolar sattı?

0
26

Merkez Bankası, piyasaya girerek doları artırmaması için BOTAŞ’a 2015 yılında 10,5 milyar dolar sattı. Merkez Bankası Erdem Başçı’nın, önceki gün Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumda, Merkez Bankası’nın BOTAŞ’a ne kadar döviz sattığı bilgisine de yer verildi.

Hürriyet’in haberine göre, 25 Aralık 2015 tarihi itibariyle piyasaya 12,13 milyar dolar satış yapan Merkez Bankası, bunun 10.5 milyar dolarını BOTAŞ’a sattı.

Doğalgaz alımı için dolara ihtiyaç duyan BOTAŞ, piyasadan yüklü alım gerçekleştirdiğinde dolar fiyatı artıyor. Bu nedenle 2014 yılının sonundan itibaren Merkez Bankası, BOTAŞ’a doğrudan döviz satıyor. 

2 AYDA 1 MİLYAR DOLAR
Merkez Bankası  BOTAŞ’a doğrudan döviz satmaya 2014 yılının Aralık ayında başladı. İlk ay yaptığı satış 1,3 milyar dolar oldu. 2015 yılının Ocak ayında 1 milyar dolar, Şubat’ta 1,5 milyar dolar, Mart’ta 1,8 milyar dolar ve Nisan ayında da 1,4 milyar dolarlık satış yapıldı.

Mayıs ayından sonra ise satış miktarı düştü. Kasım ayında 431 milyon dolarlık satış yapan Merkez Bankası, Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumda 25 Aralık 2015 tarihi itibariyle toplam satışı 10,5 milyar dolar olarak açıkladı. Bu durumda Aralık ayında da 659 milyon dolarlık satış yaptığı anlaşıldı.

Merkez Bankası’nın rezervlerini olumsuz etkilediği için BOTAŞ’ın döviz ihtiyacının kamu bankaları tarafından karşılanmasına yönelik bir çalışma istediği gündeme gelmişti.

Merkez Bankası Erdem Başçı geçen ay düzenlediği “2016’da kur ve para politikaları” konulu basın toplantısında, “Döviz rezervlerindeki önemli bir gelişme de BOTAŞ’ın talebinin petrol fiyatlarına bağlı olarak yarı yarıya düşmesi oldu. Mart ayından itibaren daha da büyük bir azalma bekliyoruz” demişti.