MERCOSUR, Venezuela’nın üyeliğine iptal etti

    0
    23

    Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, MERCOSUR’a 2012’de katılan Venezuela’nın üyelik için gerekli standartları 1 Aralık tarihi itibarıyla yerine getirmediği belirtildi.

    Taahhütlerini yerine getirmede başarısız olan Venezuela’nın üyeliğinin iptal edildiği ifade edilen açıklamada, ticari ortaklığın kurucu üyeleri Arjantin, Brezilya, Uruguay ve Paraguay’ın iptal kararını Venezuela hükümetine ortak bir mektupla bildirdiği kaydedildi.

    Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, üyeliği iptali kararının kendisine bildirilmediğini söyleyerek, ülkesinin MERCOSUR’un kurallarına uymadığı suçlamalarını reddetti.

    Rodriguez, “Venezuela, MERCOSUR’u yok eden yetkililer tarafından orman kanunları kapsamında hayata geçirilen bu hükümsüz eylemi tanımamaktadır” dedi.

    1991’de kurulan MERCOSUR, üye ülkeler Brezilya, Arjantin, Uruguay, Bolivya ve Paraguay arasında siyasi ve ekonomik alandaki yakınlaşmanın artırılmasını hedefliyor. Venezuela’nın üyelikten çıkarılması, Aralık 2015’te Paraguay’da düzenlenen 49. MERCOSUR zirvesi öncesinde gündeme gelmişti.