Lüksün Victoria hali

0
58

Londra’nın yatırım açısından dikkat çeken bölgelerinden biri Victoria. İngiliz Residential by Land Securities şirketi, bu bölgedeki Kings Gate ve inşası devam eden The Nova Building projeleriyle bölgenin popülerlik algısını ikiye katlamış durumda. Kings Gate Londra’da en lüks 10 proje arasında gösteriliyor. Türkiye’den de projeyle ilgilenen yatırımcılar var. Türklere şimdiden 10 milyon pound değerin üzerinde ev satışı gerçekleşmiş durumda. Land Securities Konut Direktörü Tom Eshelby ile projeyi tanıtmak üzere geldiği İstanbul’da buluşuyoruz. Hem şehirden hem de projeye gösterilen ilgiden memnuniyetini dile getiriyor. Eshelby, Kings Gate ve The Nova Building projelerinin getirisi yüksek projeler olduğunu söylüyor. Önümüzdeki beş yıl içinde Londra’da gayrimenkul değerlemesinin yüzde 20-25 oranında artacağını söyleyen Eshelby, Fortune’a projelere dair detayları anlattı.
 
Residential by Land Securities Londra’da ne kadar bir süredir lüks konut projeleriyle anılıyor? En büyük farkınız nedir? Londra gayrimenkul pazarı nasıl bir gelişme gösteriyor?
Londra gayrimenkul pazarında 70 yılı aşkın deneyime sahibiz. Land Securities hisseleri Londra Borsası’nda da işlem görüyor. Denetçilerle çalışıyoruz. Bu da müşterilerimizle iş ilişkimizi cazip hale getiriyor. Şirketimizin tüketici nezdindeki güvenilirliği çok yüksek. Dünyanın pek çok bölgesinden yatırımcılarımız var. Farklılığımız getirisi yüksek, yatırım amaçlı projelere imza atmak. Kaliteye yatırım yapıyoruz. 70 yıl içinde ticari gayrimenkullere, son beş yıldır da mesken konutlara odaklandık.

Londra’daki emlak piyasası 15-20 yıllık sürede sürdürülebilir büyüme gösterdi. Yatırımlar para kazandırdı. Bugün de yatırımcılar Londra’nın en fazla hangi bölgesinde büyüme olacak diye soruyorlar. Londra’daki Victoria bölgesi önemli bir bölge. Çünkü burası bir yenileme proje alanı. Proje ve bölge içinde yeni ofisler, yeni moda gıda restoran zincirler ve evler yer alıyor. 300 bin metrekarelik alandan bahsediyoruz. Londra’da çok değerli bir gayrimenkul piyasası var. Şirket olarak en büyük farkımızı anlatırken şu örneği vermek isterim. Emlak piyasasında genelde geliştiriciler projeyi sattıktan sonra müşteriyle ilişkilerini sonlandırır. Biz ise sürekli alıcılarla iç içeyiz. Müşteri memnuniyeti satış sonrası da çok önemli bizim için. Onları her konuda sonuna kadar bilgilendiriyoruz.
 
Projenin lüks standartları nasıl?
Sıradışılık diyelim ilk etapta. Rönesans dönemi İtalyan esintileri ve İngiliz mimarisi birarada. Kings Gate, Londra’nın yeni rejenerasyon alanı Victoria Street üzerinde yer alıyor. Tarihi açından önemi büyük. Victoria, Londra’nın yeni kültürel çekim merkezi. 123 Victoria Street, Cardinal Place, Wellington House ve 62 Buckingham Gate gibi yeni projelere de ev sahipliği yapan bir bölge aynı zamanda. Şehrin kültürel ve ikonik simgeleri projeyle uyumlu halde. Proje, sakinlerine Buckingham Sarayı, Westminster Abbey ve yemyeşil park alanlarının da yer aldığı muhteşem bir manzara vaat ediyor. Kings Gate’de yer alan konutlar, cilalı kireçtaşı zeminlerden yekpare ahşap dış kapılara, lüks ve konfora sahip. Projede bir de penthouselar var. Yerden tavana uzanan camlar, teras bahçelerindeki Georgian tarzı merdivenler lüks detayları. Residential by Land Securities olarak bir diğer projemiz de Victoria bölgesinde inşa edilen The Nova Building. Karma kullanımlı bir proje. A sınıfı ofislerin yanı sıra konutlar ve yeme içme alanları bulunuyor. Millier Design tarafından hazırlanan iç mekanlar, tüm dairelerde lüksü ve konforu sunuyor. Cilalı kireçtaşı zeminlerden yekpare ahşap dış kapılara, giriş ve resepsiyon bölgeleri boyunca uzanan meşe yer döşemelerine kadar, kullanılan doğal malzeme ve rafine yüzeyler, projenin her ayrıntısına ne denli özen gösterildiğini ortaya koyuyor.
 
Projede yer alan penthouseların fiyatı nedir?
Büyüklüğü 317 ile 328 metrekare arasında değişen penthouseların metrekare fiyatları 2 bin 800 pounddan başlıyor ve 3 bin pounda kadar çıkıyor. En pahalı penthouse’un  fiyatı 9 milyon 700 bin poundun (42 milyon 718 bin TL) üzerinde.
 
Bölgede hangi restoran ve mağazalar yer alıyor?
Her iki projenin sakinleri, Londra’nın merkezine erişim kolaylığını elde etmenin yanı sıra, farklı restoranlarla Victoria’ya heyecan verici yeme-içme konseptine sahip Nova’da, gastronomik deneyimi yaşayacaklar. Bone Daddies ve Flesh & Buns’ın şef ve sahibi Ross Shonhan, Londra merkezli restoran kolektifi Village London’ın kurucu ortağı ve yöneticisi Adam White, Jason Atherton gibi ünlü isimlere ait mekanlar var. D&D London gibi restoran gruplarının bulunduğu 18 yeme-içme alanı yer alıyor. Ayrıca Tom Ford, Burberry, Rolls Royce ve Jimmy Choo’nun da yer aldığı lüks markaların mağazaları var. Dünyaca ünlü İngiliz şef Jamie Oliver’a ait Jamie’s Italian restoranına da ev sahipliği yapan The Nova Building, rejenerasyon için 2,2 milyar pound harcadı. Restoran yeme-içme, alışveriş, yaşam ve eğlence merkezi olması beklenen tarihi Buckingham Palace Road üzerinde yer alıyor. Nova, 2,2 hektarı aşkın inşaat alanı üzerinde 83 bin metrekareden fazla A sınıfı ofis, perakende alanı, restoran ve konuta evsahipliği yapıyor. Londra siluetinin yeni simgelerinden biri olmaya aday projedeki 170 daire tamamen lüks odaklı.
 
Türkiye’den de projeye ilgi olduğunu biliyoruz. En çok neye dikkat ediyorlar? Gayrimenkul yatırımı için neden İngiltere’yi seçiyorlar?
İngiltere’de yeni merkezde yapılan evler global pazarı kapsıyor. Asya, Ortadoğu her yerden alıcılar var. Türkiye de bu pazarda etkili ülkelerden biri. Türkler daha çok üst uçtaki evleri tercih ediyor, pahalı ve iş amaçlı konutlara yöneliyorlar. Nova’da fiyat yelpazesi 2 -10 milyon pound arasında. Türkler daha çok eğitim konusuna odaklılar. Çocuklarının eğitimini önemsiyorlar. Aileler bu yüzden ilgi gösteriyor. Bir de lokasyon konusu var. Türkiye-İngiltere uçuş mesafesi çok yakın. Tüm bunlar projeye ilginin nedenleri olarak sıralanabilir.

Küresel anlamda belirsizliğin kol gezdiği bir ortamdayız. Zenginler servetlerini korumak istiyor. Yüksek premium evlere yatırım yapıyorlar. Londra’daki emlak şirketlerinin Türkiye ile bağlantıları var. Onlardan da bildiğimiz kadarıyla Londra’ya ilgilerinin temelinde getirisi yüksek emlak yatırımının da etkisi büyük. Beş yıl içinde gayrimenkullerin değeri yüzde 20-25 oranında değer kazanacak. Kira getirisi ve evlerin değerinde yıllık yüzde 8-12 arasında artış olacak. Türkler bu yüzden projelerle yakından ilgileniyor diyebiliriz.