Lüks ürünler pazarı 2014’ü yüzde 6 büyüme ile kapatacak

    0
    85

    Dünyaca ünlü strateji danışmanlığı firması Bain&Company, “Küresel Lüks Tüketim Malları Pazarı Çalışması İlkbahar 2014” raporunu yayınladı. Rapora göre, Avrupa’da hala devam eden ekonomik duraklama, Rusya’daki kriz ve tüm dünyada döviz paritelerindeki istikrarsızlığa rağmen, küresel lüks tüketim pazarında 2014’ün ilk çeyreğinde gözlemlenen yüzde 4 ila 6 arası büyümenin yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor.
     
    Global lüks tüketim malları pazarında yeni normlar geliştiğine, pazarın olgunlaştığına ve istikrara kavuştuğuna dikkat çeken Bain Türkiye Yöneticisi Serhan Nadir, “Küresel pazardaki büyüme ve gelişmeler karşısında dünyanın neresinde olursa olsun lüks markalar, organik yolla büyümeye odaklanmalılar” dedi.2014 yılında Çin artan yurtdışı alımları ile global lüks tüketim harcamalarında yine başı çekiyor. En iyi performans gösteren kategorinin aksesuar olması beklenirken, erkek çantaları ve erkek giyiminin hızlı büyüyen kategori olacağı tahmin ediliyor. Turizm ve seyahatle ilgili yapılan harcamalar da 2014’ün en iyi performans gösteren kategorileri arasında yer alıyor. Lüks tüketim malları pazarının Türkiye’de de büyümesi bekleniyor.
    Rusya düşüşte, Japonya yükselişte
     
    Rapora göre, 2013’te dünya genelinde yüzde 4 ila 6 olarak gözlenen büyüme trendinin2014 yılında da devam etmesi öngörülürken, bölgesel farklılıklar da bekleniyor. Rusya’da yüzde 6’ya varan bir düşüş tahmin edilirken, Japonya’da ise yüzde 11 civarında bir artış gerçekleşmesi bekleniyor.Genel olarak, Rusya, Japonya, Brezilya ve Endonezya’daki devalüasyondan kaynaklanan alışveriş ve harcamalardaki azalma, Batı Avrupa’daki olumlu beklentiler ile ABD’deki güçlü büyüme beklentisi ile dengelenecek.
     
    Çinliler lüks tüketim harcamalarında lider
    Japonya dışında Asya Pasifik’teki en güçlü pazar olan Güneydoğu Asya pazarını, Çin ve Güney Kore takip ediyor. Tek haneli büyüme rakamlarına karşın Çin, dünyadaki lüks tüketim harcamaları bağlamında dünyayı yöneten müşteri tabanıyla ilk sıralarda olmaya devam ediyor.
     
    Lüks markalar organik yolla büyümeli
    Küresel pazarın olgunlaştığına, istikrara kavuştuğuna ve birleşmelerle gücünü artırdığına dikkat çeken Bain Türkiye Yöneticisi Serhan Nadir,“Küresel pazarın,ekonomik krizler karşısında giderek daha da güçlendiğini görüyoruz.Lüks mallar tüketicilerine baktığımızda sürekli seyahat ettiklerini gözlemliyoruz ve pazar da bu mobil ve global tüketicilerin taleplerine daha hızlı cevap verebileceği bir refleks geliştirmiş durumda. Bu da pazarın büyümesine yol açıyor. Bu nedenlerden dolayı dünyanın neresinde olursa olsun lüks markalar, organik yolla büyümeye odaklanmalılar” dedi.
     
    Raporda Neler Var
     

    • Turizm ve ekonomik seyahat opsiyonlarına olan talep, seyahat perakendesi, outlet ve diğer online alışverişlere yönlendirerek, bunları 2014 yılının en iyi performans gösteren kategorileri haline getirecek. Fakat tek veya çok sayıda markanın satıldığı mağazalar ile AVM’lerin yer aldığı geleneksel satış kanalları için daha zor bir yıl bekleniyor. Yeni mağaza sayısındaki azalma, uluslararası genişlemede zorluklar, azalan bütçeler ve mağaza ağındaki daralma gibi konular geleneksel kanalların performansını etkileyebilir.
    • Ürünler arasında en iyi performans gösteren kategorinin aksesuar olması beklenirken bunu, mücevher, saat ve benzer lüks takı ve ziynet eşyaları takip edecek. Öte yandan, giysi ve güzellik ürünlerinin daha mütevazı bir büyüme trendi göstermesi bekleniyor. Erkek çantaları ve erkek giyim kategorisi ise en hızlı büyüme potansiyeli gösteren kategori olarak karşımıza çıkacak.
    • Çin’in uluslararası pazarlardaki alışveriş alışkanlıkları ve müşteri profili gelişmeye devam ediyor ve dünyanın hemen her bölgesini kapsayan hatırı sayılır turist akışlarının kaynağı olmayı sürdürecek. Çin kaynaklı harcamalar en çok Asya Pasifik bölgesinde artış gösterirken, bunu Kuzey Amerika ve Batı Avrupa takip edecek.

     
    Bölgelere ve ülkelere göre öne çıkan başlıklar

    • Avrupa: Çinli ve Ortadoğulu tüketicilerin de desteği ile Batı Avrupa’daki turistik lüks mallara olan güçlü talebin devam etmesi beklenirken, Rus ve Japon tüketicilerin bu resim içindeki rolünün azalacağı öngörülüyor. Doğu Avrupa ve Rusya’da 2014 yılı için hatırı sayılır bir daralma beklenirken Avrupa’daki genel büyümenin yüzde 2 ila 4 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
    • Rusya: Ekonomideki bozulma ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle uluslararası piyasaların ülke ekonomisi üzerindeki olumlu etkisinin azalması iç pazarda sıkıntıya yol açıyor. 2014 yılı kaybının yüzde 4 ila 6 civarında olması bekleniyor.
    • Amerika: ABD’de, hem yerli hem yabancı tüketicilerde önemli değerlerde büyüme beklenirken, pazar Avrupa markaları, deri ürünler, mücevher ve erkek ürünleri içinde  büyük potansiyel vaat ediyor. Brezilya’da bir yavaşlama olmasına karşın, 2014 yılı için bölgedeki toplam büyümenin yüzde 4 ila 6 civarında olması bekleniyor.
    • Japonya: Kur devalüasyonu iç tüketimin artmasına neden olurken yerel pazarlarda rekor seviyede büyümeyi teşvik ediyor. Buna karşılık, lüks markalar büyümenin önünü kesecek şekilde fiyat yükseltiyor. 2014 yılı için büyümenin yüzde 9 ila 11 civarında olması bekleniyor.
    • Çin:  Yolsuzluk baskısı, satışları özellikle de hediye alımlarını aşağı çekiyor. Kayda değer fiyat farklılıkları nedeniyle artan yurtdışı alımları Çinlileri küresel pazarlarda en üst sıralara taşıyor.2014 yılı için büyümenin yüzde 2 ila 4 civarında olması bekleniyor.
    • Asya Pasifik: Güney Kore’de satışlarda durgunluk gözlenirken, Singapur ve Endonezya gayet iyi bir performans gösteriyor. Tayland’daki yatırımlar konusunda ise belirsizlik hakim.2014 yılı için büyümenin yüzde 3 ila 5 civarında olması bekleniyor.

     
    Yukarıdaki pazarlar dışında ise 2014 yılı için büyümenin yüzde 3 ila 5 civarında olması bekleniyor.