Lüks markalardan hangileri ‘in’ hangileri ‘out’?

0
74

Lüks sektörünün şaşaalı markaları için işler eskisi kadar parlak değil.

Bloomberg’te yer alan habere göre, araştırma şirketi Millward Brown’ın 2015 yılı BrandZ çalışmasında geçen yıl yalnızca Louis Vuitton ve Chanel’in değer kazandıkları görüldü; endüstrinin sıkıntılı günler geçirmesinin nedeni Çin ve Rusya’da gerileyen satışlar.

Araştırmada Vuitton’ın değerinin yüzde 6’lık bir artışla 27.4 milyar dolara çıktığı gözlenirken, Louis Vuitton ise 10. ardışık yılda lüks sıralamada bir numaralı konumunu korumayı başardı. Chanel’in değeri yüzde 15’lik artışla 9 milyar dolara çıktı; marka ikinci sıradaki Hermes ve Kering SA’nın Gucci’sinin ardından  dördüncü sırayı aldı.
Üç milyonu aşkın tüketiciyle yapılan görüşmeler ve şirketlerin performansıyla ilgili bir analize dayanan ilk 10 lüks markanın değeri yüzde 6 oranında azalarak 105 milyar dolara geriledi. Bu düşüşte Cartier ve Prada’daki kan kaybının büyük etkisi var.

Lüks tüketimin iki önemli ülkesi Rusya ve Çin; Çin’de hükümetin yolsuzlukla mücadelesi lüks ürünler için yapılan harcamaları azaltırken, Rusya’da ise tüketiciler rublenin değer kaybı ve Ukrayna’daki kriz nedeniyle uygulanan yaptırımlar sonucu kemer sıkmak zorunda kaldılar. Bu arada, araştırmanın verilerine göre, premium markalardaki gerileme daha ucuz markalar Michael Kors ve Tiffany için fırsat yarattı. Bu iki marka böylece ilk kez ilk 10’a girmeyi başardı.

Efsanevi No.5 parfümünün üreticisi Chanel ve çantalarıyla ünlü Vuitton kendilerine özgü yaklaşımları sayesinde diğer markalara göre çok daha üstün bir performans sergilediler.

En şanssız markalar ise Cartier ve Prada oldu; Cartier’nin değeri yüzde 15 oranında azalıp 7.6 milyar dolara gerilerken, Prada ise yüzde 35’lik değer kaybıyla 6.5 milyar dolara düştü. Analistlere göre, Prada’nın ürünlerini yenileyememesi ve buna rağmen aşırı pahalıya satması, tüketicileri uzaklaştıran unsurlar.  

Hermes’in değeri yüzde 18’lik kayıpla 18.9 milyar dolara düşerken, Gucci yüzde 14’lük bir gerilemeyle 13.8 milyar dolarlık bir değer kaydetti. Rolex yüzde 6’lık değer kaybıyla 8.5 milyar dolara düştü ve beşinci sıraya yerleşti. İlk 10 içinde yer alan diğer markalar sekizinci sıraya yerleşen Burberry ve yeni gelen Michael Kors ve Tiffany oldu.