Liceli kadınlar kendi işini kuracak

0
53

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, terör saldırılarının yoğun yaşandığı Diyarbakır’ın Lice ilçesinde de kadınlara umut oldu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da, 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi· Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi”ni açıklamasının ardından kendi işini kurmak isteyen bölge halkı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) girişimcilik destek programından faydalanmak için başvuruda bulunmaya başladı.

Lice ilçesinde Karacadağ Kalkınma Ajansının 2016 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Lice Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından yürütülen Uygulamalı Girişimcilik ve E-Ticaret Eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika alacak 150 kursiyer KOSGEB desteğiyle kendi işlerini kurabilecek.
İş yerlerinin kuruluş, makine teçhizat ve işletme giderleri KOSGEB tarafından 50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz kredi imkanıyla destekleniyor.

Lice Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi Proje Koordinatörü Gülbahar Özekinci, yaptığı açıklamada, amaçlarının Liceli kadınların gelişmesi ve hayatlarına bir şeyler katması olduğunu söyledi.

Özekinci, girişimcilik eğitimine bayanlardan yoğun bir talep geldiğini belirterek, “Toplumun gelişmesi çocukların dinamiğine bağlı, bu dinamiği de oluşturan en önemli kesim bayanlardır.” ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşanan terör saldırılarının bayanları da etkilediğini aktaran Özekinci, “Bayanlarımız girişimcilik eğitimi almak istiyorlar ve sınıflarımız dolu geçiyor. Bayanlarımız ‘Bende çalışabilir ve yapabilirim’ diyerek güvenlerini artırıyor. Her alanda seminerlerimiz oluyor. Bayanlarımızı il dışı gezilerine götürerek ufuklarının açılmasına katkıda bulunduk. Sadece Lice’yle sınırlı kalmamaları için elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuştu.

Eğitime katılan Liceli bayanlardan Meyase Erdak, hedefinin Lice’de büyük bir giyim mağazası açmak olduğunu belirtti.

Bu tür programların özellikle bayanlara çok faydası olduğunu belirten Erdak, böyle bir imkanı kendilerine sunan Başbakan Yıldırım’a teşekkür etti.

“Bölgeye yatırımları çok beğeniyor ve destek de veriyoruz”
Bayanlar olarak bir araya gelip memleketlerini el birliğiyle güzelleştireceklerine inandığını vurgulayan Erdak, “Kaymakamlığımızın Lice’de çok güzel çalışmaları var. Lice halkını çok güzel aydınlatıyor. Devletimizin bölgeye yatırdığı imkanları çok beğeniyoruz ve destek de veriyoruz çünkü devlet desteğine çok ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Eğitime katılanlardan iki çocuk annesi Berrin Buran ise “Evde boş boş oturacağımıza buraya gelip kendimizi geliştirip çevremize faydalı oluyoruz. Bu tür çalışmaların devamını istiyoruz.” dedi.

Hedefinin bayanların ürettikleri el emeklerin satışının yapılacağı bir iş yeri açmak olduğunu söyleyen Buran, derslerin gayet faydalı geçtiğini aktardı.

Buran, “Lice’nin gelişmesini istiyorum. Gençlerimize, bayanlarımıza ve eşlerimize iyi bir iş olanakları olsa çok iyi olur.” diye konuştu.

“Biraz kendimi geliştirdikten sonra, Allah kısmet ederse iş yerimi açacağım”
Eğitime geldikten sonra daha başarılı olduğunu ve bilmediği bilgileri burada öğrendiğini dile getiren Reşan Demir de “Dikimevi ile ilgili bir iş yeri açmak istiyorum. Biraz kendimi geliştirdikten sonra, Allah kısmet ederse iş yerimi açacağım.” dedi.

Babasını genç yaşta kaybettiğinden dolayı kardeşlerine kendisinin baktığını anlatan Demir, “Babam hayatını kaybettiği için ben evlenemedim. Küçük yaştan itibaren bu yaşıma kadar çalıştım. 6 kardeşime babalık yapıp okuttum. Kendim için de bir şeyler yapmak istiyorum.” diye konuştu.