Leasing’de Anadolu açılımı

0
37
Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler, istihdamın yüzde 75’ini karşılarken, ihracatın da yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. Küresel rekabetin hız kazandığı günümüzde KOBİ’ler üretim, istihdam ve gelirini arttırmak için çeşitli finansal yöntemlere başvuruyorlar. Bunlardan biri de Finansal Kiralama (leasing). KOBİ’lere yönelik iki türlü uygulama var. Bunların ilki finansal kiralama… Bu, fabrika ve ofis binaları, imalat makineleri, iş ve inşaat makineleri, kara, deniz ve hava taşıtları gibi yatırım mallarının edinilmesinde kullanılan orta ve uzun vadeli yatırım kredisi olarak tanımlanıyor. Bu işlerin yüzde 75’ini makine-ekipman, yüzde 25’ini ise fabrika, ofis, otel, hastane, okul gibi ticari taşınmazların finansmanı oluşturuyor.
KOBİ’lere sunulan ikinci uygulama ise Sat-Geri Kirala… Bu uygulamayla bir şirketin aktifinde bulunan menkul ve gayrimenkuller leasing şirketine satılıp ardından yeniden kiralanarak finansman sağlanıyor. Böylece KOBİ’ye uzun vadeli işletme kredisi sağlanmış oluyor. Ancak, bu uygulamalar birçok KOBİ tarafından yeterince bilinmiyor ya da kullanılmıyor. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) de daha fazla KOBİ’nin leasing işlemlerinden yararlanabilmesi için tanıtım toplantıları düzenliyor. FKB koordinasyonuyla yürütülen “Leasing ve KOBİ’ler- Birlikte Güçlü Yarınlara” buluşmalarının ikincisi Manisa’da gerçekleştirildi. İlki Kahramanmaraş’ta yapılmıştı. Sırada ise Konya bulunuyor.
7 organize sanayi bölgesinin bulunduğu Manisa’da sanayi ve tarım yüzde 50-50 pay alıyor. Manisa, geçen yıl gerçekleştirdiği 3 milyar 772 milyon dolarlık ihracatla Türkiye 7’ncisi oldu. Beyaz eşya, elektronik ve tütün imalat sektörlerinde Türkiye’de ilk üç içinde yer alan Manisa için tarım hayati derecede önemli. Tarımsal üretimde çekirdeksiz kuru üzüm başta olmak üzere Türkiye’de birçok üründe üretim ve ihracatta ilk 3 içinde bulunuyor. Türkiye’deki üzüm üretiminin yüzde 90’ı Manisa’da gerçekleştiriliyor. Manisa, bankacılık sektöründe binde 9 pay alırken, leasing’den aldığı pay yüzde 1,2 seviyelerinde. FKB Finansal kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkanı Ünal Gökmen, bu oranın daha yukarılara çıkarılmasını hedeflediklerini söylüyor. Gökmen, Manisa’da organize sanayi bölgelerindeki şirketlerle çalışan yan sanayi firmalarına da ulaşmak istediklerini belirterek, “Bir de satıcı üzerinden iş kazanabiliyoruz. Örneğin, tarım makineleri satıcıları var. Hangi şirketlerin bu makinelerde alıcı olduğunu öğrenip onlara ulaşarak işlerimizi artırmayı planlıyoruz. Anadolu’da tahminlerimizden daha fazla leasing potansiyeli var ve ağırlığımızı artırmak istiyoruz” diyor.
Gökmen’in verdiği bilgilere göre, leasing sektörü bu yılsonunda yüzde 15 civarında bir artış ile 21 milyar TL’lik bir işlem hacmine ulaşmayı hedefliyor. Bu yılın ilk 6 aylık sektör verilerine bakıldığında, finanse edilen yatırımların varlık bazında dağılımının yüzde 26’sını iş ve inşaat makineleri, yüzde 25’ini gayrimenkul, yüzde 16’sını diğer makine ve ekipmanların, yüzde 7’sini metal işleme makinelerinin, yüzde 6’sını ise tekstil makinelerinin oluşturduğu görülüyor. Gökmen, sektör olarak 2023 yılında 100 bin müşteri ve 10,4 milyar dolar iş hacmine ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Sektörde şu anda 60 bin müşteri var. Sektörde kamu ve altyapı ihaleleri ve projelerinin ağırlığı nedeniyle iş ve inşaat makineleri yüzde 26 ile en büyük işlem hacmine sahip. Ünal Gökmen, tarım sektörünün leasing’den yüzde 3 pay aldığını belirterek, özellikle Anadolu’da bu oranı artırmak istediklerini söylüyor.