Lagarde’dan Avrupa Para Fonu’na destek

    0
    34

    Euro Bölgesi’nin kurtarma fonu olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması’nın (EFSM) halefi Avrupa İsitkrar Mekanizması’nın (ESM) yerine Avrupa Para Fonu geliyor.
    Avrupa Para Fonui ESM’den farklı olarak kurtarma paketi kullanan ülkelerin fonları nereye harcayacaklarını kendisi kontrol ederek, IMF’nin rolünü de üstlenecek.
    İsviçre medyasına konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde da ESM’nin IMF’den bağımsız olarak Avrupa Para Fonu’na dönüştürülmesini desteklediğini açıkladı. Lagarde, “Euro Bölgesi krizi sıkı kurallar çerçevesinde çalışan bir kriz yönetim sistemine ihtiyacı gösterdi. Bu mekanizmaya verilecek isim ikinci planda kalıyor ve birileri bunu Avrupa Para Fonu olarak adlandırmak istiyorsa da memnun oluruz.” dedi.
    Avrupa Komisyonu, 2017’nin Aralık ayı başında ESM’nin Avrupa Para Fonu olarak değişmesini ve hükümetler arası kontrolünün AB hukukuna göre Avrupa Parlamentosu’na verilmesini ortak bütçe ve bölge maliye bakanlığı ile birlikte gündeme getirmişti.
    Alman ve Fransız hükümetleri Komisyon’un teklifini desteklerken  Parlamento kontrolündeki kurtarma fonu fikrine karşı çıkıyor.