Kuzey Kutbu’na yeni talip Danimarka oldu

    0
    27

    Danimarkalı bilim insanları, yaklaşık 50 milyon dolar harcanan 12 yıllık araştırmalar sonrasında okyanusta bulunan 2 bin kilometrelik ‘Lomonosov sırtı’ adındaki su altı dağ grubunun Grönland’ın bir parçası olduğu sonucuna vardı. Bunun üzerine, Grönland ve Faröe adalarının kontrolünü elinde tutan Danimarka, ‘Kuzey Kutbu bizim, bu nedenle bize verilmeli’ gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) talepte bulundu.
     
    Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, konuyla ilgili Ritzau’ya yaptığı açıklamada, “Ülkemiz ve kraliyetimiz sınırlarını değiştirmek ve böylece genişletmek çok nadiren ele geçebilecek bir fırsat. Ne kadar büyürsek dünyada ve özellikle bölgemizde etkimiz o kadar artar” diyerek, başvuruya olan memnuniyetini dile getirdi.
     
    BM’nin kararını 10 yıldan önce vermesi beklenmiyor
    ABD, Rusya, Kanada ve Norveç’in de talep ettiği bölge için Birleşmiş Milletler’in kararını 10 yıldan önce vermesi beklenmiyor. Eğer Birleşmiş Milletler bir karara varamazsa ülkelerin aralarında anlaşması gerekecek.
     
    Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard’a göre bu, pek kolay bir durum olmayacak. Lidegaard, bu konuda “Pazarlık süreci zorlu olacak. Bunu gizlemenin bir sebebi yok ama bunun bilimsel dayanak üzerine yapılacak olması konusunda anlaşmış olmamız çok güzel” dedi.
     
    Kuzey Kutbu neden isteniyor?
    ABD’nin yaptığı jeolojik araştırmalara göre, Kuzey Kutbu dünyada henüz keşfedilmemiş doğalgaz yataklarının yüzde 30’una ve petrol yataklarının ise yüzde 15’ine sahip. Kuzey Kutbu’nun hızla erimesine sebep olan küresel ısınma ise, bu yatakların keşfini kolaylaştırıyor.
     
    Talep edilen alan Danimarka’nın 20 katı
    Danimarka ve krallığa bağlı Grönland ve Faröe adalarıyla birlikte 2009-2013 yılları arasında daha önce Kuzey Antarktika Okyanusu’ndaki toplamı 873 bin kilometrekare olan bazı bölgelerin krallıklarına katılması amacıyla üç başvuruda bulunmuştu. Talep edilen alan, yaklaşık olarak Danimarka’nın 20 katı büyüklüğüne denk geliyor.