Kuzey Kore’ye karşı küresel eylem çağrısı

    0
    19

    ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’nin balistik füze denemesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

    Küresel bir tehdidi durdurmak için küresel bir eylem gerektiğini vurgulayan Tillerson, şunları kaydetti:

    “Kuzey Kore’nin misafir işçilerini barındıran, askeri veya ekonomik menfaat sağlayan veya BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayan her ülke tehlikeli bir rejimi destekliyor ve azmettiriyor. Tüm ülkeler Kuzey Kore’ye nükleer silah elde etme arayışlarının sonuçları olacağını açıkça göstermeli. Kuzey Kore’nin provokatif eylemlerini BM Güvenlik Konseyinin önüne getirmek ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden hesap sormak adına daha güçlü tedbirler alma niyetindeyiz.”

    Bakan Tillerson ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik takımı ile durumu müttefiklerle koordineli bir şekilde değerlendirdiğini duyurdu.

    Bir açıklama da Pentagon’dan
    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White ise yazılı açıklamasında, Pyongyang’ın kıtalararası balistik füze denemesini kınadı.

    Ülkesinin, müttefikleriyle bölgeyi yakından izlediğini belirten White açıklamasında, “Deneme, Kuzey Kore’nin ABD ve müttefiklerine tehdit teşkil ettiğini ortaya koyuyor. Kore Cumhuriyeti ile isabetli atış kabiliyetlerimizi göstermek üzere ortak bir tatbikat yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.

    ABD’nin Güney Kore ve Japonya’nın güvenliğine bağlılığını yineleyen White, ülkesinin Kore Yarımadası’nı barışçıl yollarla nükleerden arındırmaya çalıştığına dikkati çekti.

    BM’den çağrı
    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin yeni füze denemesinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının “arsız” şekilde ihlali olduğu belirtilerek, bu eylemin gerginliği tehlikeli bir şekilde artıracağı vurgulandı.

    Genel Sekreter Antonio Guterres’in denemeyi kınadığı ve Kuzey Kore liderlerine provokasyonlara son vererek uluslararası yükümlülüklerine uyma çağrısı yaptığı duyurulan açıklamada, Guterres’in bu ciddi sınamaya karşı uluslararası toplumun birlik olmasını istediği ifade edildi.

    BM Güvenlik Konseyi toplanıyor
    Öte yandan, füze denemesi nedeniyle ABD, Japonya ve Güney Kore, BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı.

    ABD’nin BM Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Konseyin bugün yerel saatle 15.00’te (TSİ 22.00) toplanacağı bildirildi.

    Toplantının açık yapılacağı bilgisi verildi.